Данас је дан мађара у расејењу | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Данас је дан мађара у расејењу

Датум рођења Габора Бетлена, ердељског кнеза и мађарског краља, 15. новембар је и дан Мађара у расејању у Карпатском басену. Државни секретар за националну политику сматра да је због епидемије још важније посветети пажњу Мађарима у дијаспори.
Одлуку о овом празнику парламент Мађарске донео је 2015. а недуго након тога и Мађарски национални савет је Дан Мађара у расејању уврстио у празнике војвођанских Мађара и у ред значајних датума.

Мађарска мањина која живи у дијаспори у односу на већински народ, налази се у неповољнијем положају у односу на коришћење језика и образовање, јер је изложена асимилацији и расељавању. Депопулација се највећем односу исказује у дијаспори, због тога је за заједницу у расејању изузетно битно неговање традиције, преношење културе и образовања.

 

У ситуацији епидемије Мађари у дијаспори завређују још већу пажњу – саопштио је Јанош Арпад Потапи, у саопштењу које је достављено нашој редакцији. Државни секретар Мађарске задужен за националну политику каже: Мађари који живе у дијаспори у Карпатском басену су најрањивије мађарске заједнице које живе најдаље од матичне земље и у најугроженијим областим чувају мађарски идентитет и културу. У ситуацији епидемије, када су још одвојенији од већинског мађарског друштва и матичне земље, изузетно је важно да их подржимо и очувамо – изјавио је политичар.

 

 

Извор: Pannon RTV, 15. novembar 2020.