Директор РТВ Паннон остаје Иштван Боџони | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Директор РТВ Паннон остаје Иштван Боџони

Управитељ Фондације Панонија и директор РТВ Паннон у наредне четири године остаје Иштван Боџони, одлучено је на данашњој 14. редовној седници Националног савета Мађара.

Посланици су гласали и о бројним образовним и културним питањима, попут поступка избора директора образовних установа и одобравања културних конкурса.

РТВ Паннон постигао је огроман развој под руководством Иштвана Боџонија у последњих 9 година – чуло се на седници НСМ. Приликом гласања, за управитеља Фондације Панонија 29 гласова је било за, а четворо суздржаних. Жужана Калмар, представница Мађарског покрета у свом излагању је негодовала да медијска кућа не информише довољно објективно.

Жужана Калмар, члан културног одбора НСМ (Мађарски покрет): “Ако стварност у којој живимо, обојимо у ружичасто, то је извесно искривљавање истине. Мислим да Паннон то мало ради. Проблеме мало повлачи и ставља на страну. Осим једног, а то је питање миграната. Полако сазнајемо на којој чесми у Суботици мигранти перу зубе. Али, на пример, о проблемима који нас се тичу, као што су бушотине на Палићу – можда ја не пратим редовно – о томе нисам пуно тога чула.”

РТВ Паннон даје велики допринос у јачању мађарске заједнице у Војводини и изградњи односа са земљом матицом – рекла је Анико Јерас, председница Извршног одбора. На излагање Жужане Калмар реаговао је Иштван Тернова, рекавши да је РТВ Паннон најсавршенији мађарски медиј у Војводини.

Иштван Терновац, члан ИО НСМ (Мађарска слога): “Кад се ТВ Паннон појавио у јавности, љубоморно смо га гледали. Имали смо негодовања, али мора се видети где су стигли за девет година. Данас, када је Радио Нови Сад у проблему и не може да стигне у Скореновац, Вршац, Мајдан, Рабе или Бездан, онда назовемо шефове ТВ Паннон и од њих тражимо материјал. Сваки пут, колегијално, без надокнаде нам помажу. Имају толико људи да свуда стигну. Ово ниједна мађарска редакција у Војводини не може за себе да каже.”

О детаљима великих инвестиција у Суботици, посланике и учеснике је информисао Јене Хајнал. Председник НСМ је рекао да обнову катедрале свете Терезије подржава и Влада Мађарске, али има и других инвестиција.

Јене Хајнал, председник НСМ (Мађарска слога): “Народно позориште Суботица је наша установа од истакнутог значаја, али истовремено немамо права суоснивача. Био је то ранији договор. Покрајина и град су тако одлучили и ја мислим да упркос томе, могућности везане за мађарску трупу су те које морамо имати на уму.”

На седници је такође одлучено о одобравању уџбеника за основну школу. У овој теми, НСМ је у последњих пола године постигао огроман напредак и захваљујући томе ће се сви уџбеници ове године на време појавити у књижарама.

Извор: РТВ Панон