Ђаци у Чантавиру добили стипендије | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Ђаци у Чантавиру добили стипендије

Захваљујући сарадњи Мађарског националног савета и цивилне организације Савез Ракоци (Рáкóцзи Сзöветсéг), 64 ђака у Чантавиру добило је стипендију.

Ученици првих разреда добили су стипендију у износу од десет хиљада форинти. У школској, 2019. години, више од 1300 ђака првака у Војводини је добило тај износ.

Родитељи и њихова деца су уговоре о стипендирању потписали у оквиру кратког свечаног програма, и том приликом им је уручен новац.

Вец́ина ђака ће новац потрошити за куповину школског прибора, играчака и нове гардеробе.

Ласло Петроваи, директор одговоран за програме избора мађарских школа: "Наша три тима, са укупно шест колега обишла су Војводину и уручили 1.300 стипендија."

Савез Ракоци је раније обезбедио књиге и школске торбе предшколцима док је МНС пружио подршку првацима посебним програмом на почетку школске године.

Габор Гергељ Барат, председник, Одбора за образовање, МНС: „Ова два програма, која се наслањају један на други, представљају велику помоц́ родитељима и малим првацима. Родитељима је то велико финансијско растерец́ење, али у исто време и захвалност родитељима што су изабрали образовање на матерњем језику."

 

На територији Војводине се и у будућности очекује слична подршка. Образовање на матерњем језику има важну улогу у очувању традиције и културе, додао је председник Одбора за образовање МНС.

Извор: Pannon RTV