Јене Хајнал: 2021-е ће се градити забавишта и развиће се програм за таленте | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Јене Хајнал: 2021-е ће се градити забавишта и развиће се програм за таленте

Национални савет мађарске националне мањине је у задњим данима прошле године прихватио буџет за 2021-у годину. И приходи и трошкови су предвиђени у износу од 1 милијарде 691 милиона 873 хиљада 558 динара, што је за 24 одсто више него 2020-е.

Који ће бити најважнији програми које ће Мађарски национални савет (МНС) реализовати 2021-е, односно када ће бити готове стратегије које су најављене? Питања смо поставили председнику МНС Јенеу Хајналу.

– 2021-е ће почети важне и значајне инвестиције, захваљујући Влади Мађарске. У Суботици се наставља проширење мреже мађарских забавишта, до септембра ће се вероватно завршити забавиште „Вацкор“. У Новом Саду, у седишту листа Мађар со, после исељења штампарије можемо обезбедити просторије за забавишне групе. У Марадику се такође на јесен очекује предаја реформатског забавишта.

Јене Хајнал је рекао да ће бити могућности за обнављање и опремање школа.

– Посебну пажњу поклањамо обдаништима, уредићемо просторије за њихове активности. Тиме ћемо стићи до важне станице, а то је развијање Војвођанског програма за таленте, наиме 2015-е је предајом Колегијума Европа покренут нови систем стручних колегијума. Он се односио на високо школство, а сада га желимо проширити и на ученике виших разреда основних школа и ученике средњих школа. План је да у Ади, Сенти, Бачкој Тополи, Кањижи, Бечеју, Зрењанину и Новом Саду буду покренути нови облици образовања који омогућују да се са посебном пажњом бавимо младима, да индивидуалним активностима покушамо наћи најталентованије, који ће и из националног аспекта бити ангажовани интелектуалци ове заједнице, који желе своје образовање завршити у завичају, или ће се после студија у матици вратити кући да би могли створити нови интелектуални слој. Видимо наиме да је у свакој заједници најважније да постоји једна одређена особа која ће повести за собом остале.

Ову замисао ће покушати проширити 2021-е и у расејању, рекао је председник МНС.

– Веома је важно створити ова места, колективне просторе и у заједницама у расејању, зато ћемо ојачати своје центре у расејању. У Руском Селу већ постоји такав центар, у Мужљи такође, као и на западу Бачке, у Сомбору. Ови центри ће постојати у целом региону, већ постоји један у Темерину, биће један сличан у Панчеву, у оквиру Мађарског културног удружења „Петефи Шандор“, када се обнови седиште удружења.

Наставља се и обнова цркава, истакао је Јене Хајнал.

– Треба посебно истаћи обнову цркве у Бајмоку, као и обнову рушевне цркве у Жабљу која је споменик Мађарима у Шајкашкој, где ће се очувањем сакралног простора, и изложбом о Мађарима региона Шајкашке и одржавањем манифестација сваког месеца унети живот тамо где је већ тешко организовати мађарски живот, али и оно мало Мађара који тамо живе заслужују пажњу и такву бригу.

2021-а ће бити важна година и из аспекта што ће у првом кварталу бити донете разне стратегије, речено је на седници МНС крајем године. Када ће бити готове? – питали смо Јенеа Хајнала.

– Готов је нацрт стратегије званичног коришћења језика и писма, у току је израда информативне и културне стратегије. Треба знати да је на нивоу Србије завршена информативна стратегија, управо је прихваћен и акциони план, дакле имамо смернице, имамо о чему да дискутујемо, нарочито на плану информисања. Мишљења смо да је у Србији донета стратегија која, упркос нашем противљењу, покушава довести у питање управо надлежност националних савета у области информисања. Покушавају се одбацити уставна права која се не односе само на информисање, него ограничавају и надлежности националних савета. То не смемо дозволити! Тиме представници такозване слободне штампе, независних медија покушавају притиснути не само националне савете, него и саму Владу Србије. Влада жели удовољити условима Европске уније, али страхујемо да ће тиме национални савети доћи у ситуацију која ће донети озбиљне опасности.

Ерне Немет

Извор: Vajdaság Ma, 07. 01. 2021.