Јене Хајнал: Већи нагласак ставити на ауторске уџбенике | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Јене Хајнал: Већи нагласак ставити на ауторске уџбенике

Убрзање ауторских образовних материјала и процеса каталогизације могло би да буде решење у застоју уџбеника основних школа на мађарском језику – изјавио је Јене Хајнал.

Председник Мађарског националног савета Јене Хајнал у Јутарњој емисији Суботичког Мађарског Радија је рекао да преводи не могу бити завршени на време јер је надлежно министарство са закашњењем одобрило листу уџбеника а променио се и наставни план и програм. Хајнал је говорио и о обнови средњевековне цркве у Арачи. До краја године планирана је израда детаљног плана очувања цркве.

“Било би идеално писати ауторске уџбенике, јер би њихово одобравање зависило само од нас” изјавио је Јене Хајнал. Председник МНС је у Јутарњој емисији СМР рекао да је процес превођења уџбеника отежан јер се он може започети тек након што издања на српском језику буду одобрена и каталогизована од стране надлежног министарства. Са овим се каснило и ове године. У међувремену се променио и наставни план и програм, па је наставни материјал морао да буде модификован. Због тога је дошло до застоја.

“У току су озбиљни преводи. Ако ове књиге стигну у штампарију, брзо ће се појавити на тржишту. Дошло је до промене наставног плана и из тога проистичу ови проблеми који се појављују у првом, другом, петом и шестом разреду“ навео је Јене Хајнал председник МНС. Већи нагласак треба ставити на ауторске уџбенике.”

Јене Хајнал је такође говорио о обнови цркве у Арачи. Нагласио је да српски и мађарски конзерватори споменика заједно раде са званичницима МНС-а и општине Нови Бечеј, како би израдили план очувања средњевековне цркве.

За ову фазу и покретање радова Влада Мађарске тренутно је одобрила 250 милиона форинти – додао је Хајнал. “Уверен сам да ће ови планови бити завршени до краја године. Новац ће се такође добити на основу онога што можемо учинити са ових 250 милиона форинти. Ископавања могу започети финализацијом планова. Након тога ћемо израчунати колико ће коштати комплетна обнова. Ово захтева нови финансијски план. Такође треба знати да није потребно само ископавање подручја цркве него и преглед свих ископина. Треба успоставити и центар за посетиоце.”

Председник МНС такође је говорио о могућем отварању одељења са мање од 15 ученика, а за то је потребно одобрење. У случају основних школа, 49 одељења конкурисало је за то код Мађарског националног савета. У случају средњих школа, примљено је 11 пријава. Било је оправданих случајева у мањим војвођанским селима, где је отворено мађарско одељење са 5 или мањим бројем ученика. Ово питање је такође важно за опстанак заједнице – додао је Јене Хајнал.

Извор: Pannon RTV