Мађарски педагози Војводине наставом на даљину доказали своју спремност | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Мађарски педагози Војводине наставом на даљину доказали своју спремност

Екипа РТВ Паннон-а је око 1200 школских часова снимила, емитовала на телевизији и поставила на интернет мрежу.

Национални савет Мађара организовао је церемонију доделе дипломе за све учеснике наставе на даљину, за наставнике и институције које су сарађивале у њеној реализацији. Током паузирања наставе због корона вируса, у настави на даљину коју је емитовала ТВ Паннон, пред камере стало је и учествовало у снимању 170 учитеља и наставника из 32 основних и 25 средњих школа, као и свештеници три цркве.

Ливиа Абрахам, наставница мађарског језика у основној и средњих школи у Новом Кнежевцу такође је прихватила да стане пред камере. Она је током онлајн наставе одржала пет часова мађарског језика: “Будући да је било ново, нама наставницима је исто било тешко. Нисмо били спремни на то. Ја лично нисам прошла овакву обуку и морали смо импровизовати из дана у дан.”

У онлајн настави велику улогу је имала и екипа РТВ Паннон. Наша медијска кућа снимила је око 1200 школских часова, које је емитовала на телевизији и поставила на интернет мрежу.

Моника Мараци Барабаш, главна уредница специјалних емисија, РТВ Паннон: “Дневно смо радили 25 сати у Паннон РТВ-у. Имали смо олакшавајућу околност, да нисмо ми морали да ангажујемо наставнике, него је то био задатак Националног савета Мађара. Нисмо снимали само у Суботици, пуно наших колега широм Војводине се укључило и помагало у свему.”

На догађају је Јене Хајнал, председник НСМ-а је рекао да је мађарско педагошко друштво у Војводини преко ноћи прешло на наставу на даљину и доказало да је професионално и људски припремљен и ако је потребно, настављају тај посао: “Веома смо захвални, а данас желимо изразити нашу захвалност сваком педагогу, установи, школи и наравно родитељима као и РТВ Паннон, који су са једне стране омогућили производњу тв емисија, а са друге стране што су педагози у нормалном школском темпу наставили рад на онлајн настави, што се другачије не би ни могло спровести.”

Наставу на даљину је и Иштван Пастор оценио успешним. Председник Савеза војвођанских Мађара је задовољан што се све остварило заједничким снагама: “Оно што смо преживели последњих месеци, мислим да није био свакодневни изазов. Међутим, одговор на изазов је показао да је систем невероватно функционалан. За два дана развијен је низ решења што је омогућило да настава на даљину у наредним недељама несметано функционише.”

Наставницима учења на даљину додељене су дипломе а за рад током ванредног стања добили су заслужени хонорар.

Извор: Pannon RTV, 2020. július 3.