Мала синагога у Сенти поново у свом старом сјају | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Мала синагога у Сенти поново у свом старом сјају

Мала синагога у Сенти је у потпуности реновирана по плановима архитекте Иштвана Ватаија из Сенте, и уз подршку владе Мађарске од 220 милиона форинти.

Mala sinagoga jača zajednicu kao novi kulturni centar za Mađare na jugu i u Senti (Foto: Arpad Gergelj)

Мала синагога јача заједницу као нови културни центар за Мађаре на југу и у Сенти (Фото: Арпад Гергељ)

Арпад Јанош Потапи, државни секретар задужен за националну политику у кабинету премијера Мађарске, Јудит Сабо Пирићине, начелница Одељења за јужне крајеве и дијаспору Државног секретаријата за националну политику кабинета премијера Мађарске, др Тибор Кајзингер, први конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине и Савеза војвођанских Мађара, Арпад Фремонд, председник Националног савета мађарске националне мањине, Рудолф Цегледи, председник општине Сента, Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије и многе друге јавне и црквене личности и функционери су били присутни на свечаној предаји синагоге у петак.

На почетку свечаног отварања интониране су химне Србије и Мађарске. Након тога, Арпад Јанош Потапи је поздравио окупљене, а затим је истакао да је веома срец́ан што је пре неколико година реновирана синагога у Суботици, а сада и реновирана синагога у Сенти може да буде предата својој намени.

(Foto: Arpad Gergelj)

(Фото: Арпад Гергељ)

– Налазимо се у згради која је изграђена 1928. године, служила је као богомоља за локалне Јевреје Сефарде, а преживела је 20. век и прву четвртину 21. века. Када говоримо о јудаизму, не говоримо само о Јеврејима и Израелићанима, вец́ и о Мађарима, пошто је историја јеврејског народа била повезана, скоро спојена са историјом Мађара вец́ у раним вековима, а још више после насељавања Мађара у своју домовину.

(Foto: Arpad Gergelj)

(Фото: Арпад Гергељ)

– У раном средњем веку историја Мађара би била незамислива без Јевреја. Још више од краја 18. преко 19. века до средине 20. века. Зато, ако бисмо из наших градова и села уклонили све оне грађевине које су пројектовали, градили и стварали Јевреји који су живели са нама, и када бисмо уклонили све културне кругове и историјско благо из културне историје Мађара које дугујемо Јеврејима у Мађарској, онда би мађарска култура била видно много сиромашнија. Јевреји не само да су жртвовали своје животе и дали крв 1848. године, између 1914-1918. године, као и у Другом светском рату, вец́ су такође значајно допринели привреди и култури Мађарске. Ово је још више истакнуто у случају Сенте, пошто се овде може говорити о великом броју Јевреја до 1944. године. И због тога влада Мађарске жели да негује и обнавља јеврејску културну баштину, не само у Мађарској, вец́ и широм Карпатског басена, нагласио је Арпад Јанош Потапи.

(Foto: Arpad Gergelj)

(Фото: Арпад Гергељ)

Врпцу су пресекли Арпад Јанош Потапи, Арпад Фремонд и Рудолф Цегледи, чиме су званично предали зграду мале синагоге за будуће културне сврхе. Арпад Фремонд је у свом говору истакао да су влада Мађарске и Државни секретаријат за националну политику увек посебну пажњу поклањали подршци културном животу војвођанских Мађара и на тај начин јачању нације и наше снаге опстајања у домовини.

– Културно-образовни центар „Тхурзо Лајош” је уз помоц́ градске управе Сенте, Савеза војвођанских Мађара и уз подршку Националног савета мађарске националне мањине реновирао ову импозантну зграду некадашње мале сефардске синагоге са циљем да као један нови културни центар задржи и ојача заједницу која живи овде. Дубоко смо захвални на подршци владе Мађарске и Државног секретаријата за националну политику у реализацији овог циља, рекао је Арпад Фремонд.

Свима који су учествовали у оживљавању мале синагоге захвалио се и Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије.

Renovacija je obavljena zahvaljujući donaciji vlade Mađarske od 220 miliona forinti (Foto: Arpad Gergelj)

Реновација је обављена захваљујуц́и донацији владе Мађарске од 220 милиона форинти (Фото: Арпад Гергељ)

Рудолф Цегледи је започео свој свечани говор цитатом Алберта Ваша: „Сваки пут када неко учини добро на овом свету, лептир се диже у ваздух и однесе вест добром Господу.

– Наша срца су сада преплављена добротом, осец́ање које све нас прожима, сада крије праву истину. Сец́ање на оне који су некада ходали овде међу нама, овде живели своју свакодневицу, веровали једни у друге, као и у своју заједницу. Заједница која се усуђује да верује једни другима може да створи велике ствари, ослањајући се на поступке сваког појединца. Сефардска јеврејска заједница је такође то чинила 1920-их година, додао је Рудолф Цегледи.

Свечано отварање је уприличено са композицијом ансамбла „Мечвираг”.

Извор: Мађар Со, 15. мај 2023.