МНС прогласио Савремену галерију установом од посебног значаја | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

МНС прогласио Савремену галерију установом од посебног значаја

Осим тога, на заседању Мађарског националног савета прихваћено је више финансијских извештаја и планова рада за установе од посебног значаја у Војводини.

Мађарски национални савет уместо 60 милиона динара, ове године из буџета Србије може да рачуна на прилив у висини од 69 милиона динара.

Арпад Фремонд је нагласио да с обзиром да је МНС највеће национално веће, на мађарску мањинску самоуправу највише и утиче ребаланс буџета, односно повећање износа.

„Све области су подједнако важне за национални савет, али у смислу функционисања највећи ресор је ресор образовања. У том смислу највеће повећање односи се на образовање. Важно је да напоменем и то да и из покрајинског буџета постоји једно значајно годишње повећање, тако да је требало да дође до корекције из покрајинских и из мађарских извора. Желео бих и то да кажем и да се захвалим да су практично прве рате ових средстава већ и пребачене, а из републичког буџета сада средином априла очекујемо да буде пребачена прва рата за функционисање“ рекао је Арпад Фремонд, председник Мађарског националног савета.

Савремена галерија у Суботици проглашена је за установу од посебног значаја за мађарску мањинску заједницу у Србији. Због стваралаштва ликовних уметника и стручњака војвођанских Мађара недопустиво је да Савремена галерија у Суботици има другачији статус – нагласила је Илдико Ловаш, председница Одбора за културу МНС-а.

„Оно због чега је у овом тренутку актуелно и важно да Савремена галерија у Суботици постане установа од посебног значаја за мађарску националну заједницу је што су старије генерације и нове генерације које су активне на пољу ликовног стваралаштва, и које обављају важне активности везане за колоније, изградиле такву сарадњу у којој је ова установа постала њен саставни део. Ово ново промишљање биће битно јер није исто бити значајан у некадашњем југословенском простору, а установа која није од посебног значаја за мађарску заједницу ставља их у један другачији статус, управо због тога што млади мађарски сликари, историчари уметности у протеклих десет година урадили тако значајне ствари, да је због тога важна и промена статуса ове установе“ рекла је Илдико Ловаш, председница Одбора за културу МНС-а.

На седници је прихваћен извештај о раду Сенћанског мађарског камерног позоришта за прошлу годину као и финансијски извештај. Золтан Деваи, директор позоришта рекао је да су у претходној години имали осам плус једну премијеру. Поред тога, позориште је у потиском граду реализовало и два важна програма.

„Први такав програм покренут је 2015. године. Са продукцијама у учиниоци обилазимо оне војвођанске средње школе и гимназије у којима се одвија настава на мађарском језику и покушавамо ово позориште изместити и прокријумчарити у учионице. Много нас радује да сада већ и наставници и ученици ишчекују ове представе. Наша продукција „Медвед“ реализована је овде у овим учионицама. Захваљујемо се Мађарском националном савету на подршци. Други програм је један од задатака Сенћанског мађарског камерног позоришта, чак његов позив да учествује у културном животу мађарске заједнице у Војводини и прошле године Сенћанско мађарско камерно позориште наступало је широм Војводине“ рекао је Золтан Деваи, директор Сенћанског мађарског камерног позоришта.

Мађарски национални савет, између осталог, гласао је и о избору Управног одбора Фондације „Секереш Ласло“, завршном рачуну Завода за културу војвођанских Мађара за 2022. годину, одобрило финансијски извештај Библиотеке „Јожеф Атила“ у Кањижи, и изјаснило се о процесу избора директора у више школа.

Извор: Pannon RTV, 31. март 2023.