МНС расправљао о мађарским културним манифестацијама и наградама од истакнутог значаја | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

МНС расправљао о мађарским културним манифестацијама и наградама од истакнутог значаја

На почетку састанка Арпад Фремонд се захвалио Одбору за културу на опсежном раду, током којег је расправио и препоручио за усвајање листу националних и регионалних мађарских културних манифестација и награда од истакнутог значаја. Професионалност, квалитета и прихваћеност од стране заједнице су обележја ових одабраних манифестација, рекао је председник Мађарског националног савета.

„Мађарске националне, струковне и аматерске манифестације од посебног значаја у Војводини су једним делом манифестације које су имале одлучујући значај у мађарском културном и уметничком животу Војводине последњих деценија. С друге стране, постоје догађаји који иза себе немају деценијску традицију, али су једнако добро прихваћени од заједнице и стручне публике као и сами догађаји са дугом и квалитетном традицијом."

Мађарски национални савет не само да води рачуна о манифестацијама, већ им даје моралну и стручну подршку, а активно се брине и да добију довољно државних средстава. Укупно 24 државне и 30 регионалних манифестација је представљено члановима савета на усвајање од стране Одбора за културу. Између осталог, то су манифестације у западној Бачкој: дугогодишња серија манифестација везана за „Четворопрег“, односно „Петопрег“, као и културна манифестација „Дунавски дијалози“ чини ће део мађарске културне стратегије у Војводини.

Тимеа Ленерт, чланица Одбора за информисање: „У Мађарску грађанску касину у Сомбору свако тромесечје се позивају значајне и занимљиве личности из јавне сфере, научне, културне или политичке области који причају о значајним темама за мађарску заједницу која живи у западној Бачкој. У оквиру манифестације Подунавски дани Јаноша Херцега струка и читалачка публика могу се сусрести са књижевношћу. Уосталом, како би се неговала успомена на академског писца и преводиоца, у сарадњи са Градском библиотеком „Карло Бијелицки“ у Сомбору сваке године се у свечаном амбијенту додељује Књижевна награда „Херцег Јанош."

Према речима Илдике Ловаш, председнице Одбора за културу МНС-а, важно је да заједница има важне културне догађаје. Листа културних манифестација је завршена након вишемесечног континуираног рада.

“Мислим да је важно рећи, са становишта формирања коначног редоследа, односно не редоследа, него са аспекта формирања коначне листе, да су се увек сукобљавала два погледа. Једно је оно шта је најважније: узимање у обзир квалитетних манифестација или онога што је важно за заједницу, за одређену мању заједницу, јер ми не живимо пропорционално, у свим деловима Бачке, Баната, Срема, јужне Бачке, западне Бачке, поставља се питање како то решити? Који аспект је важан? Из тог разлога смо радили и дијаграме, свако је имао задатак да опише четири-пет догађаја, али не из свог насеља, то смо сматрали јако битним, да пазимо на оно друго.”

Усвојена је листа војвођанских мађарских културних и уметничких награда које подржава Мађарски национални савет. То су: Књижевна награда Мост, Награда Форума за ликовну уметност, Војвођанска мађарска награда за уметност, Мађарска награда „Дрво живота“, Награда „Патакијев прстен“, Награда за превођење „Босиљак“ и Награда за неговање језика „Габор Сарваш“. На састанку је било речи и о годишњим извештајима о раду трију институција за 2022. годину.

Извор: Pannon RTV, 12. мај 2023.