МНС заседање: образовање у фокусу | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

МНС заседање: образовање у фокусу

Између осталог, одобрена је одлука о отварању разреда са малим бројем ученика, али је расправљено и о проблему око нових уџбеника на мађарском језику.

Велика већина најновијих уџбеника за шести разред стиже за неколико дана – чуло се на седници.

Мађарски национални савет трчи пред руду, покушава да учини немогуће пре одобрења уџбеника на српском језику – рекао је у вези недостајућих уџбеника председник МНС Јене Хајнал на 9. редовној седници савета. “Писали смо веома строга писма највишим нивоима. Ово сад има дејства. Прошли пут је требала мала корекција, када је министар просвете рекао: да, али национални савети касне са неким стварима. Тада је уследила реакција, да је Мађарски национални савет једини изузетак који не само да није каснио већ је испред очекивања Министарства” објаснио је председник.

Представница листе Мађарског покрета и чланица Одбора за образовање Анико Новак, рекла је да је свесна да издавачи могу лако направити грешку, али по њеном мишљењу, заинтересоване стране треба на коректан начин обавестити, уместо давања оптимистичних изјава. “Не тражим жртвеног јарца у овој причи, ми смо жртве недостатка системског стратешког размишљања широм земље. Српски уџбеници такође са закашњењем стижу преводиоцима, значи ово је заиста нехуман посао” – потврдила је она.

Представница Мађарске слоге, чланица Одбора за образовање Марта Петкович, такође је нагласила да се уџбеници могу писати тек након израде наставног плана и програма. Њихов летњи оптимизам да скоро све књиге стижу на време, био је основан. Кашњење се обично јавља код издавача, на шта они не могу утицати. “Међутим, са задовољством могу напоменути да су најновији уџбеници за шести разред, изузев уџбеника мађарског језика и књижевности и музичке културе, у књижарама или стижу за неколико дана” – нагласила је Марта Петкович.

На седници такође је одобрен план рада у 2020. годину Образовне и културне установе Цнеса у Кањижи, Историјске архиве у Сенти и Музеја општине Бачка Топола.

Извор: Pannon RTV