Magyar tankönyvek a Szabadkai Zeneiskola középiskolásainak | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Magyar tankönyvek a Szabadkai Zeneiskola középiskolásainak

Elkészültek a magyar nyelvű tankönyvek a Szabadkai Zeneiskola középiskolás tanulói számára.

Az intézmény illetékesei ma hivatalosan is bemutatták a kiadványokat a diákoknak, a sajtó képviselői jelenlétében.

Öt magyar nyelvű tankönyvet vehetnek kézbe ettől az iskolaévtől a Szabadkai Zeneiskola középiskolás tanulói. Ezek a Zeneelmélet, a Hangszerismeret és az Összhangzattan 2.-osoknak, az Összhangzattan 3. és 4. osztályos diákoknak, továbbá sikerült lefordítani az Etnológia-néprajz című segédtankönyvet is, melyet összehangoltak és kiegészítettek magyar népdalokkal, hogy az a népi ének szakon tanuló magyar diákok számára is hasznos legyen. Nagyon nagy segítség, hogy a zenede középiskolás diákjai mostantól magyar tankönyvekből tanulhatnak — mondta Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatónője a könyvek bemutatóján. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Tanács ezenkívül további segítséget is nyújtott az oktatási célokat segítő technikai eszközök beszerzésében.

— A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével végre sikerült megírni a segédtankönyveket, emellett az intézmény vezetőjének, Dragana Nikolićnak, a projektum megálmodójának, Brezovszki Tamarának és a zeneiskola tanárainak is hálával tartozunk, akik részt vettek a fordítási munkában — mondta az eseményen Petkovics Márta. A Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja hozzátette: az MNT tevékenységi köre igen sokrétű, viszont az egyik elsődleges célja az, hogy a diákokat támogassa. A tanulókhoz szólva kiemelte: ebben az iskolában minőségi oktatásban részesülnek, és jó alapot kapnak a továbbtanuláshoz. Emellett arra is emlékeztette őket, hogy éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az MNT nyújt számukra. Itt elsősorban a szerb nyelvű felzárkóztató tanfolyamra gondolt, szerinte ugyanis a zeneművészet terén kiváló továbbtanulási lehetőségek vannak Szerbiában. Mint mondta, ha Újvidéket választják, akkor jelentkezzenek az Európa Kollégiumba. Petkovics Márta a könyvek átadásán hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Tanács a Szabadkai Zeneiskolát a továbbiakban is kiemelten támogatni fogja. 

Forrás: Hét Nap