Könyvcsomaggal gazdagodott a zombori gimnázium | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Könyvcsomaggal gazdagodott a zombori gimnázium

100 ezer dinár értékű könyvcsomaggal gazdagodott a zombori Veljko Petrović Gimnázium könyvtára. Az ajándékcsomag klasszikus és kortárs regényeket, valamint szakkönyveket is tartalmaz.

A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával, olyan vajdasági gimnáziumoknak és művészeti középiskoláknak adományoz könyvcsomagot, amelyekben magyar tannyelven folyik az oktatás.


A zombori Veljko Petrović Gimnázium magyar nyelv és irodalom tantermében a diákok érdeklődve forgatták az ajándék könyveket. Bosnyák Adél, diák, Veljko Petrović Gimnázium, Zombor: „T. Kiss Tamástól a Samu sejti könyve nagyon megtetszett, mert érdekesnek tűnik, meg rajzok is vannak benne meg figurák, úgyhogy nagyon megtetszett nekem.”


A negyedikes Mészáros Noémi szeret olvasni, az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékére szeretne beiratkozni: „Ottliktól Az iskola a határon című könyv, arról tanultunk is és megtetszett, meg többen ajánlották és azt jó lenne elolvasni.”


A Magyar Nemzeti Tanács ugyanakkora figyelmet fordít a magyar nyelvű oktatás megőrzésére a tömbben és a szórványban is. A 13 ezer kötettel rendelkező zombori Veljko Petrović Gimnázium könyvtára magyar klasszikus és kortárs regényekkel, valamint korszerű szakkönyvekkel gazdagodott. Fekete László, igazgató, Veljko Petrović Gimnázium, Zombor: „Ez úgyszintén egy újabb bizonyítéka annak, hogy az MNT bizonyítottan segíti a zombori Veljko Petrović Gimnázium fönnmaradását, fejlődését, elsősorban mint kiemelt jelentőségű iskolát a magyar, a magyarok, a magyarság számára.”


Az MNT 100 illetve 200 ezer dinár értékű könyvcsomagjaiban azok a könyvek szerepelnek, amelyeket az adott gimnázium vagy művészeti iskola igényelt. De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A mai napon itt vagyunk Zomborban a Veljko Petrović Gimnáziumban, ahol tudjuk, hogy egy kis magyar közösségben tanulnak a diákok. De ugyanolyan fontosnak tartjuk, hogy ők is színvonalas oktatásban részesüljenek és ennek kapcsán hoztuk a mai napon ide a könyvcsomagot.”


Vajdaság-szerte összesen tizenkét könyvcsomagot osztanak ki kilenc oktatási intézményben: Topolyán, Zentán, Óbecsén, Nagybecskereken, Újvidéken. Eddig a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium és a Szabadkai Zeneiskola könyvtára gazdagodott könyvekkel.

Forrás: Pannon RTV