Radnóti nyomán jár a versvándor | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Radnóti nyomán jár a versvándor

Hétfőn megérkezett Cservenkára Tóth Péter Lóránt.

A kunszentmiklósi versvándor Radnóti Miklós költő születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából a Borban felállított Radnóti-szobortól indult útnak és szeptember 24-én ér a magyarországi Abdára, a költő halálának helyszínére.

Mintegy 75 évvel ezelőtt a szenttamási téglagyárban töltötte az éjszakát Radnóti Miklós és több ezer munkaszolgálatos társa. Tóth Péter Lóránt a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjaival járta körbe a sokat látott épület romjait. A verszarándok ezután indult útnak a cservenkai katolikus templomba, ahol a Mécsvirág együttessel és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondóval tartott közös előadást. A versvándor célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a több mint 75 éve történt borzalmas eseményekre.

Tóth Péter Lóránt, versvándor: „Aminek én nagyon örülök, hogy nagyon sok ember megmozdult. Radnóti Miklós útja és versei gyerekeket és felnőtteket egyaránt arra motiváltak, hogy összejöjjenek, hogy találkozzanak és megidézzék bármilyen módon a költőnek a szellemét. Ez nagyon fontos volt számomra, hogy minél több emberhez eljutni és eddig úgy halad az út, hogy ez meg is történt.”

A cservenkai katolikus templomban megteltek a padsorok, az előadást hatalmas érdeklődés övezte.

Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke: „Az ilyen helységekben, ahol már 40-50 éve nincs magyar oktatás, nagyon fontos, hogy az itt élő magyarok megismerjék a történelmüket, vagy felelevenítsék az ilyen sötét és nehéz perceit. Mindemellett minden vajdasági embernek fontos, hogy a rosszról is megemlékezzünk. Mindezt azért, hogy ez többé ne történjen meg.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint Tóth Péter Lóránt zarándoklata segít megértetni a költőóriás utolsó hónapjait.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Mindazt, amit Radnóti és rabtársai nem kaphattak meg, azt valahol most mi jelképesen próbáljuk meg átadni, követve, kísérve a versvándort, aki még többet sugároz és ad át nekünk ezáltal, hiszen nem csak a reményt mutatja fel, hanem azt az utat is, amelyet a fiatalok követhetnek, átélhetnek, megélhetnek. Az út pedig nem Abdáig, hanem a jövőig, az életig vezet.”

A kunszentmiklósi tanár menetét a Pannon RTV munkatársai végigkísérik, amelyből sorozatot és egy egész estés dokumentumfilmet készítenek majd, ezzel is emléket állítva Radnóti Miklósnak és a bori munkaszolgálatosoknak.

Forrás: Pannon RTV