Iskolakezdési ösztöndíj a magyar elsősöknek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Iskolakezdési ösztöndíj a magyar elsősöknek

Huszonnégy muzslyai, szentmihályi, erzsébetlaki és nagybecskereki magyar elsősnek osztották ki tegnap Muzslyán a magyarországi Rákóczi Szövetség tízezer forintos, egyszeri pénzbeli támogatását.

Ez volt az idei ösztöndíjak kiosztásának utolsó vajdasági helyszíne.

Minden iskoláztatási támogatás fontos, hiszen csökkenti a családok kiadásait. A szórványban élők számára pedig még ennél is fontosabb, hogy az anyaországban nem felejtették el őket.

Szabó Tünde, szülő, Muzslya: „Hálásak vagyunk a magyarországiaknak, hogy segítik az itteni magyarokat. Először kaptunk januárban egy nagyon szép meséskönyvet Mátyás királyról, amiből nagyon sok mindent megtudhatnak a gyermekeink. Aztán következett a nagyon szép iskolatáska, az iskolai fölszerelés, ami nagyon hasznos volt, nagyon sokat segített az ittenieknek, a bukszáinkat egy kicsit megkímélte. És most ez a tízezer forint is, amit kapnak a gyerekek, ezért is nagyon hálásak vagyunk.”

A 24 iskolakezdési ösztöndíjat a muzslyai Petőfi Sándor MME székházában, a Rákóczi Szövetség munkatársai a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen osztották ki.

Molnár Attila, tag, Magyar Nemzeti Tanács: „Nemcsak Muzslyáról, hanem Nagybecskerekről, Szentmihályról és Erzsébetlakról is jöttek a gyerekek. Ma pedig az ösztöndíjat fogjuk kiosztani, a Rákóczi Szövetség munkatársai, meg a Magyar Nemzeti Tanács tagja. Szintén, nem először találkoznak velünk a gyerekek, tavaly, a tavalyi iskolaévben táskákat is osztottunk a gyerekeknek, szintén a Mátyás királyról szóló könyvet is kiosztottuk.”

A Rákóczi Szövetség 30 éve építi a magyar-magyar kapcsolatokat, pályázati lehetőségekkel, utaztatások szervezésével. Az egyik legfontosabb tevékenységük a magyar iskolaválasztási program.

Gáspárdy László, munkatárs, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Az a tapasztalatunk, hogy azok a gyerekek, akik magyar nyelven tanulnak meg írni, olvasni, később magyar nyelven olvasnak el egy Petőfi-verset, a történelmet is magyarul tanulják, ők, jó esetben magyarul fognak majd gondolkodni, és magyarul is cselekszenek. És nem vesznek el a magyarság számára. Nagyon fontos támogatni minden helyi magyar közösséget és tulajdonképpen ezt tesszük.”

A Kárpát-medence négyszáz településén a Rákóczi Szövetség munkatársai az idén kilencezer ösztöndíjat adtak át. Ebből Vajdaságban 1300-at.

Forrás: Pannon RTV