Az okoseszközök tudatos használata a tanórákon | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Az okoseszközök tudatos használata a tanórákon

Tegnap kezdődött a Téli Egyetem a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A rendezvény társszervezője a Magyar Nemzeti Tanács. Ennek keretében a pedagógusok kilenc továbbképzés közül választhattak. A továbbképzések három nap alatt három helyszínen, Szabadkán, Magyarkanizsán és Muzslyán valósulnak meg.

– Ötödik alkalommal rendezzük meg a pedagógusok továbbképzés-sorozatát. Az idén is a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen szervezzük. Csaknem 150 pedagógus fog érkezni hozzánk. A képzéseket az első két napon Szabadkán tartjuk meg, a harmadik napon pedig kihelyezett képzések lesznek Magyarkanizsán és Muzslyán. A résztvevő pedagógusok három csoportba sorolhatóak. Azok az alsós tanítók, akik részt vesznek az MNT kirándulásprogramjában, jutalomként ingyen vehetnek részt egy képzésen. A második csoportba tartoznak a WRO-csapatvezetők, akik a robotprogramozási versenyre készülnek. Ezeket a képzéseket is az MNT téríti meg. A csapatvezetők egész évben együtt fognak dolgozni két-három gyerekkel. Ma az alsósokat felkészítő csapatvezetők vesznek részt a képzésen, holnap pedig a felsősöket és a középiskolásokat felkészítő tanárok. A harmadik csoportba azok tartoznak, akik különböző médiumokból, csatornákról értesültek a Téli Egyetemről. A képzések között az informatika, a robotprogramozás és az interaktív tábla dominál – nyilatkozta lapunknak dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese.

Az idei Téli Egyetemet De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja és Vicsek Annamária oktatásügyi államtitkár nyitották meg.

De Negri Ibolya elmondta, hogy a résztvevők közül 84 harmadikos osztálytanító.

– A képzések nagyon változatosak, minden pedagógus a saját igénye szerint választhatta ki őket. A robotika, az interaktív tábla, a zoopedagógia, a testnevelés-oktatás és a matematika a fő témák. Nagyon örülünk, hogy a pedagógusaink a téli időszakban is a szakmai továbbképzést választják ahhoz, hogy majd mindazt a tudást, az új ismereteket bevigyék a tanterembe – emelte ki De Negri Ibolya.

Vicsek Annamária hangsúlyozta, hogy az oktatási minisztérium számára minden olyan továbbképzés kiemelten fontos, amely az oktatásnak, a pedagógusok mindennapi munkájának a fejlesztését szolgálja.

– Fontos, hogy a gyerekek olyan oktatásban részesüljenek, amely megfelel a mai kor követelményeinek. Az MTTK-n szervezett Téli Egyetem témái pontosan ezt fedik. Az oktatás digitalizációja, az okostáblák használata mind olyan témák, amelyek az oktatás jövőjét, egyúttal modernizálását is jelentik. A matematika oktatása is nagyon fontos, hiszen a PISA-vizsgálatok kimutatták, hogy ezen a téren nem állunk valami jól. Ezért jó, hogy a Téli Egyetemen ezzel a témával is foglalkoznak. A játék és a testnevelés fontosságát sem szabad kihagyni, hiszen semmit nem érnénk el azzal, ha csak a gyermekek intellektuális fejlesztését tartanánk szem előtt. Úgy gondolom, hogy az idei Téli Egyetem témái kiemelten fontosak a vajdasági magyar pedagógusok számára – szögezte le Vicsek Annamária.

A Téli Egyetem első plenáris előadását dr. Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem docense tartotta. Előadásában a digitális pedagógia kommunikáció és médiatudományi megközelítéséről, a technológiai forradalomról, az okoseszközök tudatos tantermi és mindennapi használatáról volt szó. Egyebek mellett kiemelte, hogy a digitális eszközöket a tanórán csak akkor kell használni, ha azok nem borítják fel az oktatás hagyományos rendjét.

Ezután a pedagógusok két képzésen vehettek részt. Az egyiken a robotok, a másikon pedig az interaktív tábla alkalmazását sajátíthatták el.

Forrás: Magyar Szó, 2020. január 9. 8.