Dolgozva tanulnak | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Dolgozva tanulnak

Szerb nyelvtanfolyamot tartott az MNT Szentmihályon

A Magyar Nemzeti Tanács az idén is megszervezte a harmadikos középiskolások, leendő egyetemisták számára a szerb nyelv tanulását, amelynek a célja az, hogy a fiatalok – elszakadva a saját környezetüktől – bátrabban használják a szerb nyelvet és, hogy az itthoni továbbtanulást válasszák.

 

A szombati piacra szedték a paradicsomot a fiatalok tegnap a szentmihályi Tóth Csaba és Mónika fóliasátraiban. Munka közben szerb nyelven beszélgetnek, mert ők a Magyar Nemzeti Tanács által Szentmihályon először megszervezésre kerülő szerb nyelvtanfolyamának a résztvevői.
– Gyakoroljuk a szerb nyelvet is, és közben dolgozunk. A faluban elég sokan piacra járnak, így megtanulhatjuk a mindennap használatos kifejezéseket. Azért választottam a szerb nyelv tanulását, mert itthon szeretnék maradni és tovább tanulni az egyetemen – mondta a helybeli Gulyás Viktória.

A program a hajnali órákban kezdődött, de az nem okozott gondot a fiataloknak. Összeszokott csapatról van szó, amely már az elmúlt két héten a szentmihályi iskolában gyakorolta a szerb nyelvet.
– Eddig nem tudtam annyira szerbül, de ez a két hét igazán segített abban, hogy jobban megtanuljam. A becskereki Gimnázium harmadik osztályába járok. Újvidéken, a mérnöki szakon szeretném egyetemi tanulmányaimat folytatni – mesélte Tóth Ottó.

A járványhelyzet miatt a nyelvtanfolyam harmadik hetében az eredeti terv szerint a fiatalok nem utaznak Újvidékre. A jövő héten is Szentmihályon maradnak, de elmennek Nagybecskerekre, ahol a gyakorlatban próbálják majd alkalmazni a szerb nyelvtudásukat.
– Nagyon jó csapat vagyunk, jó a hangulat. És olyankor könnyebb dolgozni. A fő cél az itt maradás, hogy a gyerekek abban gondolkodjanak, hogy tovább folytassák a tanulmányaikat esetleg Újvidéken vagy Szabadkán. Eddig az volt a legnagyobb gond, hogy a nyelv végett nem gondolkodtak ebben az irányban – hallottuk Ispánovics Márton Edittől, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola szerbtanárnőjétől.

A Magyar Nemzeti Tanács az idén kilencedik alkalommal szervezte meg a szerb nyelv tanulását. Kilenc helyszínen, 11 csoportban összesen 149 fiatal vett részt rajta.

 

Forrás: Magyar Szó, 2020.07.18.,19., 6.