Herczeg Ferencre emlékeztek Versecen | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Herczeg Ferencre emlékeztek Versecen

Évről évre, immár 23. alkalommal idézik fel a neves író, Herczeg Ferenc emlékét, munkásságát szülőhelyén a verseci magyarok.

A Szent Kereszt hegyi kápolnánál kezdődtek a Herczeg Ferenc Emléknapok szombaton Versecen. A rendezvény első napja az esti órákban ért véget a dél-bánáti településen, a Petőfi Sándor Kultúregyesület székházában.

A Petőfi Sándor Kultúregyesületbe tömörülő verseci magyarság 23. alkalommal emlékezik nagyszabású rendezvénnyel a város szülöttére, Herczeg Ferenc íróra. A járvány okozta körülmények miatt az ünnepség első napja a legkisebbek részvételével szabad téren kezdődött. A Herczeg Ferenc idejéből való gyermekjátékokban korcsoportokba osztva játékvezetők közreműködésével győzték le az akadályokat a Szent Kereszt hegyi kápolna körüli téren. Ezt követően a kápolnában A nyulacska háza című bábelőadást nézték meg az Ürményházi Ifjúsági Klub előadásában. Pintér Áron, a klub tagja: „Szerettük nézni is, de jó csinálni is.”

Az ürményházi gyerekek aktívan részt vettek a gyermekjátékokban is, majd a szeptember eleje óta gyakorolt bábelőadással tették gazdagabbá az ünnepséget. Móricz Elvirának, az Ürményházi Ifjúsági Klub elnökének és a csoportnak új tapasztalat volt a felkészülés. „Végső soron még én sem tudom, hogy jól csináltuk, vagy nem, de ahogy láttam, a verseci kisgyerekeknek tetszett az előadás, és így jött létre. Persze, ezen még lehet csiszolni, meg még tervezzük is egy pár dologgal gazdagítani, és akkor esetleg több helyre is eljutni a darabbal.”

Krizbai Hajnalka, a Herczeg Ferenc Emléknapok egyik megálmodója, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület titkára több mint két évtizede arra törekszik, hogy minden oldalról bemutassa az író életét és munkásságát. Most gyerekkora volt a fő téma. „Amint itt befejezzük a játékokat, levonulunk a Petőfi Sándor Kultúregyesület termébe, ahol tizenhat órától egy emlékműsor következik, mégpedig mivel délelőtt a gyerekek játszanak, akkor délután Herczeg Ferenc gyermekkorából fogunk szemelvényeket fölolvasni a közönségnek.”

A kisebbségi léthelyzet találékonysága, öröme, szépsége, a verseciek nagyszerűsége, évről évre megőrzött hite, bizakodása és anyanyelv iránti elkötelezettsége az, amely idehozza az embert - jelentette ki a rendezvényen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „Itt, a várban még inkább érezzük, ezen a dombon, az őrzőknek azt a szerepét, amely azt hiszem, hogy elévülhetetlen, az itt élő magyarság szerepét, anyanyelvet, hitet, bizakodást, reményt és a magyarságot úgy megőrizni, hogy együtt érezzük, nemcsak az itteni magyarok, hanem az egész Kárpát-medence magyarsága, hogy a Nobel-díjra jelölt, egyik legjelentősebb írónk emlékét ily módon őrzi a szülőváros.”

A rendezvény támogatója a magyar kormány.

Forrás: Pannon RTV., 2020.09.20.