"Isten hozott Muzslán" | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

"Isten hozott Muzslán"

Sziveri János költő mellszobrát avatták fel szülőfalujában

Sziveri János fiatalon elhunyt, Sinkó-díjas, vajdasági költő mellszobrát avatták fel szombaton szülőfalujában Muzslyán, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza előtt. A szobor a vajdasági születésű, a magyarországi Csongrádban élő Dudás Sándor szobrászművész alkotása.
Sziveri János költő 1954-ben született Muzslyán és 1990. február elsején hunyt el Budapesten - 36 évesen.  Életútjáról és munkásságáról Kovács Jolánka, a Szíveri János Művészeti Színpad művészeti vezetője beszélt.

A Sziveri János Művészeti Színpad 1992 óta őrzi költő szellemiségét, maga köré gyűjtve a művészet valamelyik ágával foglalkozó fiatalokat. Szobrát az ő kezdeményezésükre, a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával sikerült felállítani.
– Ritka alkalom, ritka pillanat vajdasági magyar költőnek szobrot állítani, de még ritkább pillanat, ilyen nagyszerű, nagy költőnek. Aki nem csak a miénk, hanem mindenhol, ahol magyarul szólalnak meg, ott el tudja mondani azt, hogy mit jelent egy olyan világban, amely körülvesz bennünket úgy élni, hogy megőrizzük hitelességünket, megőrizzük emberségünket, becsületünket és magyarságunkat, mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
– Rengetegen voltunk a hatvanas évek végén, mert megfiatalodott a közösségünk és egy igazi kirajzásnak voltunk a tanúi. Kerestük egymást, olvastuk egymás verseit. Fejből tudtuk egymás verseit, osztotta meg Tari István, költőtárs Sziveri Jánoshoz kötődő élményeit az egybegyűltekkel.
A szoboravatón fellépett Kónya Sándor versénekes, valamint Molnár Lábadi Csilla, Sziveri Emese és Mák Andrea, a Sziveri János Művészeti Színpad szavalói. A kegyelet virágait Sziveri János szobránál Csorba Béla író és Ispánovics Endre, a Sziveri János Művészeti Színpad elnöke helyezte el. 

Forrás: Magyar Szó, 2020. november 9.