Topolyán szervezték meg a Szakma Sztár Fesztivál idei első vajdasági elődöntőjét | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Topolyán szervezték meg a Szakma Sztár Fesztivál idei első vajdasági elődöntőjét

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola volt a házigazdája a Szakma Sztár Fesztivál idei első vajdasági elődöntőjének. Kőművesek, cukrászok, ácsok és fodrászok is egy elméleti tudásfelmérőn vettek részt, melynek eredményei majd csak később derülnek ki, hiszen a kitöltött teszteket közvetlenül a budapesti szervezőknek küldték el.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta minden évben megrendezi a nagyszabású, és látványos Szakma Sztár Fesztivált. A rendezvényen az utóbbi években a külhoni magyar diákok, köztük a vajdasági magyar tanulók is részt vesznek. 2015-től megfigyelőként, 2017 óta pedig már versenybe is szállnak. Idén a döntőt áprilisban tervezik megszervezni. Tavaly a döntő sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt, de később a döntősök értékes jutalomban részesültek.

A Szakma Sztár Fesztivál topolyai elődöntőjében a versenyzők elméleti tudására volt szükség, ahol hét szakma képviselői töltötték ki a teszteket. Az Adai Műszaki Iskola, a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola, valamint a házigazda, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola tanulói vettek részt az első vajdasági elődöntőn.

Lengyel Emese, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatója elmondta, a fiatalokban sajnos nincs nagy érdeklődés az utóbbi időben az olyan szakmák iránt, melyek kétkezi munkát feltételeznek. Az iskola csak minden második évben indít építőipari szakokat. Pedig egy jó szakma manapság bárminél többet ér. Itt Vajdaságban is nagyon keresettek a szakmákhoz értő szakemberek és nagyon jól meg lehet belőlük élni is. A jövőre nézve biztos egzisztenciát jelent, ha valaki szakmát tanul.

A szakmai verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása - mondta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a topolyai elődöntő megnyitóján. A verseny célja, hogy népszerűsítse és felkarolja a kétkezi és fizikai szakmákat, és hogy a szakképzés színvonalát emelje, valamint a végzős, illetve a tehetséges tanulókat felkutassa, felkarolja, és az ő szakmai megmérettetésüket lehetővé tegye – fogalmazott az elődöntő előtt. Azt is elmondta, hogy a döntő a tervek szerint áprilisban Budapesten lesz megtartva.

A múlt évben a tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőjébe hét szakközépiskolából 14 felkészítő tanár segítségével 67 diák jelentkezett. Végül 13 szakmában a középdöntőben négy tanuló jutott tovább, két tanuló gépi forgácsoló szakon, egy tanuló kőműves és egy tanuló mechatronikai technikus szakon. A fesztivál döntőjét 2020 áprilisában tervezték megtartani Budapesten, amely az akkor fennálló vírushelyzet miatt végül nem lett megtartva. A középdöntőbe jutott versenyzőket azonban 2020 decemberében értékes szerszámgépekkel jutalmazták meg.

A járványhelyzet az idei évben is rányomta bélyegét a versenyre. Az elődöntők - némi csúszással - január helyett csak most márciusban kerülnek megszervezésre. Mindez nem vette el a tanulók és a felkészítő tanárok kedvét. A 2020-2021 es tanévben tehát immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőjét. Hat szakközépiskolában 12 felkészítő tanár segítségével 45 diák jelentkezett 13 szakmában. A topolyai elődöntőn hét szakmában versengtek a diákok. Március 12-én Adán és vele párhuzamosan Nagybecskereken kerül majd sor ismét egy elődöntőre, majd pedig 18-án ismét Topolyán lesz egy elődöntő. A verseny Magyarország Kormányának a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek köszönhetően került megszervezésre itt a Vajdaságban is a Magyar nemzeti Tanács közvetítésével.

Tóth Péter

Forrás: Vajdaság Ma, 2021. március 5.