Szerbnyelv-tanulással a szülőföldön való boldogulásért | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Szerbnyelv-tanulással a szülőföldön való boldogulásért

Az idén is nagy az érdeklődés a szerb nyelvi felkészítő képzés iránt

Az Európa Kollégiumban tegnap megkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett szerb nyelvi felkészítő képzés ötnapos intenzív kurzusa. Az idei évben is megrendezésre került tanfolyam három héten keresztül tart, ezen belül az első két hét során, július 5-e és 16-a között tantermi foglalkozások keretében hét helyszínen folytak a képzések, mégpedig Szabadkán, Topolyán, Zentán, Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén és Temerinben. A tegnapi eseményen részt vett többek között Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Dragana Lilić, a niši Biznis Akademija igazgatója is.

Jerasz Anikó: Célunk, hogy a szerb nyelv ne jelentsen akadályt a felsőoktatási intézmény kiválasztásában (Fotó: Ótos András)

Jerasz Anikó elmondta, hogy már 2012. óta kerül megszervezésre a szerb nyelvi felkészítő képzés, amely a felsőoktatási ösztöndíjprogram egyik szerves része.

– Az idei évben is nagy volt az érdeklődés a középiskolások körében a kurzus iránt, ugyanis összesen 104 diák élt ezzel a lehetőséggel. A képzés első részét már sikeresen el is végezték, hiszen két héten keresztül hét helyszín közül egyet kiválasztva járhattak az órákra – tudtuk meg az MNT VB elnökétől.

Ezeken a helyszíneken összesen kilenc csoport működött, amelyek közül hármat Szabadkán alakítottunk ki. A felkészítőn nyolc alapszintű és egy felsőfokú csoport alakult. A képzés második része öt napon keresztül fog tartani, a diákok számára pedig az Európa Kollégium biztosítja a szállást, emellett a közelben lévő étteremben tudnak majd étkezni és a József Attila Általános Iskolában kerül majd sor az órák megtartására – mondta Jerasz Anikó.

Kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács legfontosabb célja a képzéssel, hogy a magyar ajkú fiatalokat arra ösztönözzék, hogy minél nagyobb számban válasszák a szülőföldjükön lévő felsőoktatási intézmények valamelyikét.

– Szeretnénk a képzéssel olyan nyelvtudást biztosítani a diákok számára, amellyel magasabb szintre emelhetik a már meglévő tudásukat. A kurzus a funkcionális nyelvhasználatot, a beszédcentrikusságot, a szókincs bővítését helyezi előtérbe, és azt igyekszünk elérni, hogy a diákok merjenek megszólalni. Nagyon fontos, hogy a szerb nyelv ne jelentsen akadályt a felsőoktatási intézmény kiválasztásában – hangsúlyozta ki Jerasz Anikó. Mint hozzátette: a tanulás mellett még a Vajdasági Magyar Diákszövetség és az Európa Kollégium nevelő tanárainak segítségével a diákoknak különféle programokat szerveznek, amelyek előnyükre fognak válni a továbbtanulás szempontjából.

Dragana Lilić

Dragana Lilić, a niši Biznis Akademija igazgatója elmondta, hogy évről évre kiváló az együttműködésük a Magyar Nemzeti Tanáccsal.

– A múlt évben a koronavírus-járvány kihívást jelentett, azonban mégis elégedettek vagyunk az eddig elért eredményekkel. A fiatalok valóban érdeklődnek a szerb nyelv megtanulása iránt, viszont ez a néhány hét nem elég egy nyelv elsajátítására, ugyanis azt egy életen keresztül tanulni kell. Arra törekszünk a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve, hogy az elkövetkező évtizedekben is megtartsuk ezeket a képzéseket – mondta Dragana Lilić.

A harmadik osztályos középiskolások körében megtartott szerb nyelvi tanfolyamon szerzett tapasztalatokról néhány résztvevő diákot is megkérdeztünk.

Papp Tamás (Temerin) elmondta, hogy a szerb nyelvtudás elengedhetetlen részét képezi a mindennapoknak, ezért fontosnak tartja az állam nyelvének minél magasabb szintű elsajátítását.

– Fontolóra vettem, hogy Újvidéken szeretném folytatni tanulmányaimat, ezért úgy gondoltam, hogy ezen a képzésen megszerezhetem a megfelelő tapasztalatokat és a nyelvtudást is. Úgy érzem, hogy már az elmúlt időszakban is sokat megtanultam és nagyon hasznos volt a számomra. Az oktatás során a tanárok a szerb nyelvnek a mindennapi életben való használatára helyezték a hangsúlyt. A nyelvtani tudásunkat is nagyban sikerült megalapozni és úgy érzem, hogy mostanra már sokkal felszabadultabban tudok szerb nyelven beszélni – mondta Tamás.

Iván Álmos

Iván Álmos (Magyarkanizsa) kiemelte, hogy alapszintű szerb nyelvtudással indult el a képzésre, de az elmúlt időszakban nagyban sikerült fejlesztenie a tudását.

– A Jogtudományi Karon szeretném folytatni tanulmányaimat, ezért mindenképpen szükségem lesz a szerb nyelvnek minél magasabb szintű elsajátítására. A képzés során a legnagyobb hangsúlyt a beszédgyakorlatokra helyezték a tanárok, ez pedig véleményem szerint a legjobb módja egy nyelv elsajátításának – mondta Álmos.

Forrás: Magyar Szó, 2021.07.20. 1.9.