Új kisebbségi akciótervre van szükség | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Új kisebbségi akciótervre van szükség

A kisebbségi akcióterv megvalósításának ex-post, vagyis utólagos értékelése egy bíráló dokumentum, de helyesen rámutat mindazokra a problémákra, amelyek a cselekvési terv végrehajtása során jelentkeztek – nyilatkozta Híradónknak a Magyar Nemzeti Tanács hivatalvezetője a belgrádi Szerbia Palotában megtartott ülés után, amelyen részt vettek a kormány, a nemzeti tanácsok, az Európai Unió, valamint az Európai Tanács képviselői.

Az egyik bírálat a pénzügyi tervekre vonatkozik, amelyek már nem feleltek meg a mai szerbiai stratégiai tervezési rendszer igényeinek – tudtuk meg Lulić Emiltől.

Lulić Emil hivatalvezető, Magyar Nemzeti Tanács: A legnagyobb problémák az indikátorokban, azaz a mutatókban, a pénzügyi tervezésben vannak, mivel elsősorban tapasztalatlanok voltak a dokumentum szerzői, mivel ez az első ilyen dokumentum a világon. Egy nagyon kimerítő bemutatót hallottunk a mai nap folyamán. Minden egyes akciónál meg lett állapítva: melyik az, amelyik teljesen megvalósult, melyik csak részben, és melyik az, amely teljesen ellehetetlenült.

A kisebbségi akcióterv megvalósításának utólagos értékelése alapként szolgál majd egy új dokumentum kidolgozására, amelynek megírását az Emberi, Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszédért Felelős Minisztérium fogja koordinálni.

Lulić Emil hivatalvezető, Magyar Nemzeti Tanács: Mindenféleképpen bekövetkezett az, amit már egy jó ideje hangoztatunk is, hogy ezt az akciótervet végrehajtottuk, és ideje továbblépni. Megvan a pozitív hangulat, hogy egy új dokumentumban még továbbvigyük azt a haladást, amelyet megvalósítottunk a jelenlegi dokumentum alapján.

Az elkövetkező időszakban fogják eldönteni, hogy egy új akciótervet készítenek-e a 23-as tárgyalási fejezet keretében, vagy ez egy stratégiai dokumetum lesz a szerbiai törvényekkel összhangban. A jelenlegi akcióterv elkészítése egy évig tartott. Annak ellenére, hogy egy középtávú stratégiai dokumentum, amelynek nincsen meghatározva az érvényességi ideje, elévültnek tekinthető, mert a benne foglalt intézkedések többségének 2018 végéig kellett volna megvalósulniuk.

Forrás: Vajdasági RTV, 2021. szeptember 8.