Edu-Expo oktatási kiállítás Szabadkán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Edu-Expo oktatási kiállítás Szabadkán

Magyar tannyelven is oktató felsőoktatási intézmények mutatkoztak be Szabadkán.

Az Edu-Expo elnevezésű oktatási kiállítás 2018 óta minden évben várja a végzős középiskolásokat, hogy felhívja a figyelmet a teljesen vagy részben magyar tannyelvű oktatás lehetőségére Vajdaságban. Az eseményen összesen 381 tanuló vett részt.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Gyülekeztek a végzős középiskolások a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épülete előtt. Mindannyian az oktatási kiállításra érkeztek. A résztvevők többsége már döntött arról, hol folytatják tanulmányaikat.

Radó Leontina: „Újvidéken szeretnék továbbtanulni a Magyar Tanszéken, a Bölcsészeti Karon, Magyar Nyelv és Irodalom szakra szeretnék járni, mivel szeretnék író lenni.”

Kávai Rita: „Szabadkán az Építészeti Egyetemen, mivel szeretném tovább folytatni az építészetet és mivel itt van Szabadkán a családom, ezért itt legyek még náluk azt a kis időt, amíg tart az egyetem.”

 

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Szakfőiskola, Újvidéki Művészeti Akadémia. Vajdasági felsőoktatási intézmények, amelyek magyar tannyelven is oktatnak.

Takács Márta, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Nem tudunk olyan széles körben képzéseket felkínálni, mintha szerb nyelven tanulnának, vagy Magyarországon tanulnának, de úgy gondolom, hogy sok olyan dolog van, amiről nem tudnak igazából. Fontos az, hogy minden szakról tudjanak, minden lehetőségről pontosan tudjanak. Általában korábban eldőlnek ezek a dolgok.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd        

Az egyetemek és főiskolák mellett bemutatkoztak a diákszövetségek, kollégiumok, valamint a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjairól is tájékozódhattak a résztvevők. A rendezvény célja, hogy elérjék, hogy a diákok tanuljanak tovább szerbiai felsőoktatási intézményt választva. Az MNT számos lehetőséget biztosít a hallgatóknak, például ösztöndíjprogramot is.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíja mintegy 90 és 150 euró közötti értéket tesz majd ki, amelyet 10 hónapon keresztül kapnak majd meg a fiatalok. Ezen túlmenően az elsősökhöz minden évben hozzárendelünk egy-egy demonstrátort, akik a fiatalok, az elsősök beilleszkedését, tanulmányi előmenetelét fogják segíteni és mint másod-, illetve harmadévesek, ők is demonstrátorrá válhatnak, amely újabb 70 eurós ösztöndíjat jelent.”

Az Edu-Expo nem ért véget ezzel. December 10-én Zentán várják a leendő hallgatókat a Zentai Gimnázium épületében. Ide is előzetes bejelentkezés szükséges. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tudnak bejelentkezni az érdeklődő diákok, de elsősorban a zentai középiskolásokat várják az eseményre.