Fizika kézikönyv magyar nyelven | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Fizika kézikönyv magyar nyelven

Minden 3. osztályos gimnazista ajándékba kap egy példányt az MNT és a Forum kiadványából

A Magyar Nemzeti Tanács és az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában megjelent a magyar nyelvű Fizika kézikönyv a gimnáziumok 3. osztálya
számára, amelyet tegnap mutattak be a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium dísztermében.

A kézikönyv elkészítését Csapó Renáta, a zombori Veljko Petrović Gimnázium fizika szakos tanára és Dušan Mašković, az intézmény igazgatója és fizika tanára azzal a szándékkal kezdeményezte, hogy a diákok számára megfelelő tankönyv hiányában lehetővé váljon a tananyag minél hatékonyabb és könnyebb elsajátítása.

A Magyar Nemzeti Tanács a magyarul is oktató vajdasági gimnáziumok könyvtárainak, illetve minden magyar nyelven tanuló 3. osztályos gimnazista számára ajándékba ad egy példányt. A kézikönyvet az MNT képviselői március 21-e és 25-e között juttatják el az intézményekbe.

– A könyv természetesen követi a tanmenetet. Kilenc témakörre vannak felosztva azok a témák, amelyek a harmadikos korosztályt érintik. A mágnesességtől egészen az optikáig szinte minden megtalálható benne, ugyanakkor nagyon szépen végigvezeti a számítási feladatokat, amelyek magyarázatot is tartalmaznak és lépésről lépésre juttatja el a tanulókat a megoldásokig. A feladatok három szintre vannak osztva: alap-, közép- és felső szintre, ami a tanároknak nyújt nagy segítséget az értékelés és osztályozás alkalmával, emellett a könyv minden tanulónak a saját szintjéhez mérten tud feladatokkal szolgálni – emelte ki Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Fotó: Molnár Edvárd

Majd hozzátette, hogy a Fizika kézikönyv Petkovics Márta tanárnő koordinálásával készült el, aki az MNT-ben is nagy szerepet vállal, hogy minél több magyar nyelvű tankönyv jusson el mind az általános, mind a középiskolások számára.

– Ez a könyv az én szerb nyelvű feladatgyűjteményem bővített, magyar nyelvű kiadása. Kiemelném az akusztikáról szóló fejezetet, amelyben újszerű, gyakorlati, érdekes feladatok vannak. Remélem, hogy a kézikönyv hozzá fog járulni a fizika jobb megértéséhez, illetve elsajátításához és a magyar osztályok megmaradásához Szerbiában. A negyedikesek számára is már készül egy hasonló kézikönyv, bár nem hiszem, hogy be lesz fejezve az év végéig – mondta Dušan Mašković, a zombori gimnázium igazgatója.

A kézikönyvet a diákok, valamint a magyar nyelven is oktató gimnáziumok könyvtárának részére a Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően tudta biztosítani.

A bemutatását követően a Svetozar Marković Gimnázium diákjainak is kiosztották a Fizika kézikönyvet.

Szerző: D.D. 

Forrás: Magyar Szó, 2022. március 24.