Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács

35. rendes ülését tartotta a Magyar Nemzeti Tanács. Igazgatói kinevezések, pénzügyi tervek véleményezése és jóváhagyása, iskolaszéki tagcserék és kulturális pályázati döntések jóváhagyása szerepeltek napirenden.

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén jóváhagyták Ökrész Rozália eddigi igazgató lemondását, és Erdődi Edvina kinevezését a Magyar Szó Lapkiadó Kft. új megbízott igazgatói posztjára. Eddig a vállalat igazgatóhelyettesi posztját töltötte be, valamint a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke volt. Az ülésen Jung Takács Karolinát nevezték ki a vajdasági magyar nyelvű napilap Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete munkavállalók által javasolt új tagjának.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete 2022. október 31-i ülésén, november 3-i hatállyal elfogadta Ökrész Rozália igazgatónő lemondását, és kinevezte Erdődi Edvina újvidéki lakost, mesterjogászt a Magyar Szó megbízott igazgatójává. A Magyar Szó, és Ökrész Rozália neve az évek hosszú során szinte eggyé forrt. A napilap pedig az anyanyelvű, naprakész tájékoztatás egyik jelképeként vált mindennapjaink meghatározó részévé.”

Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet eddigi igazgatójának lemondása után Kormányos Katona Gyöngyi magyar nyelv- és irodalom szakos tanárt, kulturális mediátort nevezték ki megbízott igazgatónak. Mindkettőjük munkásságát Hajnal Jenő, az MNT elnöke méltatta. Először Gondi Martinához szólt.

„Én azt kívánom neki, hogy továbbra is a munkahelyén, az intézetben végezze a munkáját, ahogy eddig, tisztelettel, becsülettel, lelje örömét ebben a munkában, és erőt, egészséget kívánok neki, és az egész családjának. Kormányos Katona Gyöngyit pedig az élet fintoraként, véletlenként, amikor a Thurzó Lajos Közművelődési Központot hagytam ott, akkor ő került oda az én helyemre. És most úgy látszik, hogy ezek a mandátumok, megbízatások így vándorolnak tovább. Őt is jól ismerjük, hallottuk a végzettségét, és azt hiszem, hogy tisztelettel, becsülettel ezt a munkát el tudja vállalni.”

Az MNT 35. rendes ülésén Snejder-Sára Ildikó, az újvidéki székhelyű Európa Kollégium idei pénzügyi tervének módosítását és a jövő évi munka- és pénzügyi tervének elfogadását kérte. Az idei pénzügyi tervet 1,7 millió dinárral csökkentették, a jövő évit pedig a takarékosság jellemzi.

„A 2023-as évet illetőleg nehéz év elé nézünk, az összköltségvetésünket 86,4 millió dinárban határoztuk meg, ami egy csökkentett költségvetés a korábbi évekhez képest. Ebből a saját tevékenységből eredő bevételek 10,7 millió dinárt tesznek ki, és 75,3 millió dinárban határoztuk meg az anyaországi támogatásokat azzal, hogy ebben az összegben bele van foglalva a 2022-es évből tervezett átvitt összeg is.”

A Magyar Nemzeti Tanács ezt is elfogadta, akárcsak a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2023-as munka- és pénzügyi tervét, amely előlátja a példányszám növelését, és a szerkesztőségben dolgozók és a külsős munkatársak számának növelését is.

November 13-án, vasárnap tartják Szerbiában a nemzeti tanácsi választásokat. A magyar kisebbségi önkormányzat megválasztásakor egyetlen listára, a Magyar Összefogáséra adhatják le voksukat a választópolgárok.

Forrás: Pannon RTV, 2022. november 10.