Megtartotta alakuló ülését a Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Megtartotta alakuló ülését a Magyar Nemzeti Tanács

Az MNT új összetétele elnökének Fremond Árpádot javasolják.

Az emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztérium összehívása nyomán a szabadkai Városháza dísztermében megtartotta alakuló ülését a negyedik alkalommal közvetlenül megválasztott Magyar Nemzeti Tanács új összetétele. Az alakuló ülésen hitelesítették, azaz megerősítették a nemzeti tanács tagjainak mandátumát.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

 

Miután minden tag mandátumát hitelesítették, az MNT új összetétele formálisan is megalakult. Az alakuló ülés vezetéséért illetékes munkaelnökség elnöke Dobai János volt, míg tagjai Bonifárt Noémi és Pletikoszity Árpád.

Az ülésen kiemelt vendégként többek között részt vettek: Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter, Szilágyi Péter, a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Pálinkás Gábor, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, az MNT leköszönő elnöke, valamint a VMSZ köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati képviselői és a vajdasági magyarság intézményvezetői.

 

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

 

Tomislav Žigmanov sikeres munkát kívánt az MNT új összetételének, kiemelve, hogy a nemzeti tanácsok kulcsfontosságú testületek a nemzeti kisebbségi jogvédelem, valamint a nemzeti kisebbségi jogok törvényben előírt gyakorlásának a szempontjából. A tárcavezető a minisztérium támogatásáról biztosította úgy a Magyar Nemzeti Tanácsot, mint az összes többi szerbiai nemzeti tanácsot.

Az MNT a folytatásban megtartandó első rendes ülésén a testület elnökének a megválasztása szerepel majd napirenden, az előzetes bejelentések értelmében erre a tisztségre Fremond Árpádot, a november 13-án megtartott közvetlen nemzeti tanácsi választáson induló Magyar Összefogás jelöltlista vezetőjét javasolják. A korábbi elmondások értelmében jövő héten tartják meg az MNT azon ülését, amelyiken a Végrehajtó Bizottság elnökét és tagjait, valamint országos kisebbségi önkormányzati szervünk szakbizottságainak az elnökeit és tagjait választják meg, illetve nevezik ki.

 

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

 

Az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács
Az MNT új összetételének tagjai a következők: Fremond Árpád, Kabók Erika, Tóth Ramóna, Lajkó Szilvia, Guszton András, dr. Crnkovity Gábor, Lovas Ildikó, Szőnyi Csongor, Hugyik Richárd, Bonifárt Noémi, Sárközi István, Mészáros Gábor, Oláj Ibolya, Lakatos Adrián, Jovánovity Péter, dr. Námesztovszki Zsolt, Szűcs Balázs, Bacsik Lőrincz Natália, Molnár Tibor, prof. Dr. Bagi Ferenc, Kozma Lívia, Szabó Gábor, Salamon Géza, Rigó Pál Zsófia, Munyin Szokola Erika, Hajvert Ákos, Mészáros György, Molnár Attila, Varjú Potrebity Tatjana, Bájity Borisz, Lennert Móger Tímea, Bognár Beáta, Dobai János, Pletikoszity Árpád és Kabók Roland.

 

Szerző: P.E.

Forrás: Magyar Szó, 2022. december 16.