Megalakult az MNT Kulturális és Oktatási Bizottsága | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Megalakult az MNT Kulturális és Oktatási Bizottsága

A stratégia kidolgozása élvez prioritást a kulturális bizottság munkájában - hangzott el alakuló ülésükön. Lovas Ildikó kiemelte, az ehhez szükséges felvezető munkát már meg is kezdték. Az MNT Kulturális Bizottságának elnöke elmondta, abban bízik, hogy a tagok a saját kultúrával kapcsolatos meglátásaikat, valamint a környezetükben élők meglátásait is bele tudják vinni a bizottság munkájába.

„Mi már így is fogtunk hozzá a munkához, hogy a lehető legszélesebbre tártuk a kapukat, megnyitottunk olyan kérdéseket, amelyek hozzásegítenek bennünket a stratégiaalkotáshoz, amire nagyon rövid idő van. A másik dolog, hogy a vajdasági magyar kulturális élet, ahogyan Hugyik Rihárd végrehajtó bizottsági tag is mondta, hogy az identitás egy elcsépelt szó, de olyan narratívákat kell útnak indítanunk, amelyek erősítenek bennünket. És ebben itt mindenki egyetértett. Ehhez nyitottunk már meg itt ma különböző programpontokat, amiket még nem nyitnék meg."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az ülésen a Kulturális Bizottság alelnökét is megválasztották Jovánovity Péter népzenész személyében. A kulturális mellett az oktatási bizottság is megalakult. Célja, hogy minden diákhoz eljusson az, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek vannak Vajdaságban - emelte ki Námesztovszki Zsolt. Az Oktatási Bizottság elnöke elmondta, az ösztöndíjak, valamint a szerb nyelvi felzárkóztató képzés ezentúl is a tanulók rendelkezésére áll majd.

„Harcolni fog az MNT Oktatási Bizottsága minden vajdasági magyar tanulóért. Az lenne a fontos, hogy megnézzük a prioritásokat. Figyelni kell a szintváltásokra, a középiskolába történő átmenetnél, a felsőoktatásban történő átmenetnél, az oktatás népszerűsítése. A lényeg, hogy mindenkihez eljusson, hogy milyen lehetőségek vannak itthon."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az Oktatási Bizottság alelnöke Vidrács Krisztina lett.

 

Forrás: Pannon RTV, 2023. január 16.