61,5 millió dinárral támogatja a tartomány a nemzeti tanácsok működését | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

61,5 millió dinárral támogatja a tartomány a nemzeti tanácsok működését

A pénzt 17 Vajdaság területén működő kisebbségi parlament között osztották szét.

A Magyar Nemzeti Tanács működését tavaly több mint 13 millió dinárral, a programjaik megvalósítását pedig 11 millió dinárral támogatta a tartomány. Az MNT idén is ennyi pénzt kapott – mondta el Fremond Árpád, a testület elnöke. „Ez biztosítja a gördülékeny működését az intézménynek. Természetesen nemcsak a tartományi szintről, hanem országos szintről is várjuk a támogatásokat. Az a tavalyi évben mintegy 60 millió dinárt tett ki. Bízunk benne, hogy az az összeg is tud valamennyit növekedni, hiszen igazából a költségvetésben van egy bizonyos emelkedés a nemzeti tanácsok számára országos szinten. Nagyon fontos az, hogy mi a Magyar Nemzeti Tanácson belül azt láttuk, hogy rendszeresen érkeztek ezek a támogatások a tartomány részéről a tavalyi évben. Ez kiemelten fontos mindenki számára, hiszen így könnyebben tudunk tervezni.”

Szerbiában összesen mintegy 15 ezer görög nemzetiségű polgár él. Sokan közülük Vajdaságban. A nemzeti tanácsukat 2004-ben alapították meg. A tartomány 100 ezer dinárral támogatja a működésüket, ők azonban keveslik az összeget. Az askáli, az orosz és az egyiptomi nemzeti tanácsokkal összefogva szeretnék elérni, hogy a támogatások összege növekedjen.

Petar Rodifcis-Nađ, a Görög Nemzeti Tanács elnöke: „Ez nagyjából 8 és fél ezer dinárt jelent havonta. Pontosan ez az oka annak, hogy közösen kérelmet nyújtunk be egy megbeszélésre a tartományi titkársággal, valamint a nemzeti kisebbségek esélyegyenlőségi ügyeivel foglalkozó bizottsággal. Szeretnénk ismertetni velük a tevékenységeinket, a szükségleteinket és meglátni van-e mód arra, hogy a havi 8 és fél ezer dinárnál több pénzt kapjunk.”

A nemzeti tanácsok a támogatást négy részletben, negyedévenkénti kifizetésekkel kapják meg. Szakállas Zsolt, nemzeti közösségi titkár (VMSZ): „Az odaítélt összegek már évek óta nem változtak és valójában elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor arról kell gondolkodnunk hogyan tudjuk ezeket az összegeket megnövelni. Ezért az év folyamán azon fogunk dolgozni, hogy ha lesz lehetőségünk, akkor költségvetés kiegészítéssel, vagy különféle költségvetés változtatásokkal növeljük az eszközöket, és még többet tudjunk biztosítani a nemzeti tanácsoknak.”

A tartomány a támogatásokkal a nemzeti tanácsok működését, illetve a kisebbségi jogok előremozdítását segíti.

Forrás: Pannon RTV, 2023. február 20.