Egyetemek látogatása Szabadkán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Egyetemek látogatása Szabadkán

A diákok az egynapos tanulmányi úton betekintést nyerhettek az szabadkai intézmények működésébe, valamint egy valós képet kaphattak arról is, hogy a későbbiekben milyen lehetőségek közül választhatnak, ha Vajdaságban szeretnének továbbtanulni. 

Szabadkára negyven diák érkezett, Vajdaság több településéről azért, hogy megismerkedjenek a felsőoktatási intézményekkel és az ott dolgozó tanárokkal, valamint diákokkal.

Rostás Martin, Tornyos: „Legjobban az érdekelt, hogy az itteni vajdasági egyetemeket át bírjam nézni alaposan. Mivel, ha az középiskolát kijártam, muszáj lesz egyetemre mennem a jobb állás érdekében.”  

Rekovity Réka, Felsőhegy: „Ma legjobban a Közgazdasági Kart szeretném megnézni. És nagyon jó itt a hangulat. Mivel a közgazdasági középiskolába is járok, ezért érdekel ez a szakirány.” 

A rendezvény házigazdája a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola volt.  

Fürstner Igor, igazgató, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola: „Ami mai napot illeti, a megnyitó után mi bemutatjuk az intézményünket, elmeséljük, hogy mik a lehetőségek. Aztán pedig, ha nálunk kötnek ki a gyerekek jövőre, akkor lehetnek gépészmérnökök, villamosmérnökök, informatikusok, mechatronikusok, illetve mérnöki menedzserek.”

A Magyar Nemzeti Tanács egyik fő célja a felsőoktatási intézményekkel együtt, hogy tájékoztassák és esélyt adjanak azoknak a fiataloknak, akik itthon Vajdaságban képzelik el a jövőjüket - mondta Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.  

Varjú Potrebity Tatjana, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „2016 óta szervezi meg a Magyar Nemzeti Tanács az egyetemek látogatása elnevezésű programot. Természetesen 2020-ban és 21-ben szünetelt a covid járvány miatt. De újra elindították. 2022-ben is sikeres volt. ÉS most is úgy véljük, hogy sikeres ez a program.”

A következő fiatalokat segítő és ösztönző program a szerb nyelvi képzés lesz, amit majd júliusban szerveznek meg. 

Forrás: Pannon RTV, 2023. május 20.