Átadták a művelődési házat és a Vackor épületét Noszán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Átadták a művelődési házat és a Vackor épületét Noszán

Átadták a Noszai Művelődési Ház és a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény noszai kihelyezett tagozatát. Maga az épület 5 fázisban épült fel az elmúlt 15 év során.

Alkalmi műsorral köszöntötték a vendégeket és a helyieket a művelődési ház és a Vackor óvoda átadóján. Ami a Vackor kihelyezett tagozatát illeti, a bölcsődében az 1 és 3 év közötti korosztályt fogadják. A csoportszoba 14 kisgyermek befogadására alkalmas. Noszán eddig nem volt lehetőség bölcsődébe íratni a kicsiket. Már most meglepően nagy érdeklődést mutattak a szülők - emelte ki Papp Ágota, az intézmény szakmunkatársa. „Az alapprogram szerint haladunk itt is azzal, hogy nyilván az óvodapedagógusaink különböző képzéseken vesznek majd részt, tehát amit ott szereznek azt továbbadják és belefektetik a pedagógiai munkába. A felszereltség az nyilván bővülni fog, didaktikai eszközök bővülni fognak, úgy az egészet majd belakjuk amikor a gyerekek itt lesznek.”

A Vackorban olyan lányok és fiúk nevelődnek ki, akik a jövőben a vajdasági magyar közösség értelmiségi rétegét fogják gazdagítani - emelte ki beszédében dr. Pásztor Bálint. A szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke hozzátette: Noszán most azt ünnepeljük, hogy lehet és szabad nagyot álmodni, és az álmok megvalósulnak, de csak akkor ha azok, akik megálmodják ezeket az elképzeléseket kitartanak mellettük. Hangsúlyozta: először a noszaiak voltak azok, akik a zsebükbe nyúltak és biztosították az eszközöket arra, hogy megvásárolják a telket, amelyen felépült a művelődési ház.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke: „Ez a gyönyörű épület 5 fázisban épült ki az elmúlt 15 év során és azt követően, hogy a helyiek biztosították a telket az első fázisban még a Tartományi Nagyberuházási Alap volt az, amely felkarolta ezt az elképzelést és elindulhattak a munkálatok, a következő két fázisban Szabadka Város volt az, amely az elképzelés mellé állt, az utolsó két fázisban pedig Magyarország kormánya, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően. Ha Magyarország kormánya nem karolja fel ezt az elképzelést akkor ma szintén nem állhatnánk itt.”

Pannon RTV

Dr. Pásztor Bálint reményét fejezte ki, hogy a kihelyezett Vackor tagozat mellett a Művelődési Ház is megtelik élettel, programokkal és rendezvényekkel. Az átadón részt vett többi között Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Vicsek Annamária államtitkár és Fremond Árpád, az MNT elnöke.

Forrás: Pannon RTV, 2023. augusztus 31.