Megújultak a mitrovicai Szent Demeter-székesegyház vitrázsai | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Megújultak a mitrovicai Szent Demeter-székesegyház vitrázsai

A mitrovicai magyar közösség számára a plébánia és a székesegyház képviseli az összejövetelek helyszínét, és a művelődési élet is itt folyik. 2020 táján a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával sikerült kiépíteni a fűtési rendszert, ami nagyban hozzájárul egyebek mellett a magyar néptánc- és énekcsoport további zökkenőmentes működéséhez - meséli Simonyi Zlatko, a VMSZ szerémségi körzeti szervezetének elnöke.

„A plébániaterem hívő közösségünk minden tagjának gyülekezőpontja, magyaroknak, horvátoknak és az összes többi nemzetiség számára is. A horvát művelődési egyesületnek van egy külön terme is, ami nem a saját tulajdonuk, mi is szoktuk használni, de leggyakrabban ebben a teremben gyülekezünk."

Az itteni vallási közösség mintegy háromezer lelket számlál. A templomon nyolc üvegablakot restauráltak, amelyeken többek között Imre herceg is szerepel. Az ablakok üvegelemeit cserélték ki, ahol szükséges volt, az ólomvázat is megerősítették az időjárási viszontagságok elleni védelem érdekében. Szigeteltek is.

Msgr. Fabijan Svalina, szerémségi püspök: „Maga a templom időközben katedrális lett, több mint 200 éves. Ebből a korból származnak a vitrázsok is, amelyek sok viszontagságnak voltak kitéve, nem csak az idő, hanem a háborúk és sok más miatt is.”

Az üvegablakok restaurálását a Magyar Nemzeti Tanács támogatta, Magyarország Kormányának segítségével. A munkát egy zombori műhelyben végezték el, és több mint másfél millió dinárba került.

Fremond Árpád, az MNT elnöke: „Az MNT számára minden közösség ugyanolyan fontos, a legkisebb közösségek, a legkisebb szórványban élő közösségek is, ahol magyarok élnek, fontosak számunkra. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk ezekkel a közösségekkel, és az elmúlt években több olyan beruházást sikerült megvalósítanunk közösen, amely az itt élő és kultúráját őrző magyar közösség számára fontos.”

Pannon RTV

Mitrovicán négy éve újra tanulhatnak a gyerekek az iskolában magyarul, de az idősebb korosztály számára is lehetőség van nyelvének ápolására és megőrzésére.

Forrás: Pannon RTV, 2023. október 8.