Közvita a Tájékoztatási és Médiafejlesztési Stratégia tervezetéről Szabadkán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Közvita a Tájékoztatási és Médiafejlesztési Stratégia tervezetéről Szabadkán

A magyar nyelvű média feladata nemcsak a gyors, a pontos és az objektív tájékoztatás - áll a tervezetben. Kisebbségi helyzetben identitásformáló, nyelvművelő és közösségépítő feladatai is vannak. Az MNT célja a törvények betartásán alapuló keresztény értékrend mentén építkező médiatevékenység támogatása. A tervezet legfontosabb pontjai a médiában dolgozók képzése, az anyagi háttér biztosítása, a saját erőforrások mozgósítása és a tartalmak archiválása.

A szakmaiság erősítése, továbbképzések, az archiválás, etikai kódex kidolgozása - ezek a legfontosabb pontjai a tervezetnek. A Magyar Nemzeti Tanács a 2024 és a 2029 közötti időszakra szóló Tájékoztatási és Médiafejlesztési Stratégiája tervezetében az intézkedések az újságírói szakma presztízsének erősítését hivatottak szolgálni - mondta Kabók Erika. Az egyik legfontosabb cél a különböző képzések elindítása - tette hozzá az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja.

Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja: „Egyfelől van benne kritika, megfogalmaztunk több bírálatot, erre megoldást a cselekvési tervben megoldást is javasoltunk. A másik fele pedig az újságírói társadalom presztízsének a növeléséről szól. Szó esett már az identitásformálásról, a közösségépítésről és a kisebbségi sajtó szerepéről. A Magyar Nemzeti Tanács stratégiája vállaltan a keresztény értékrend mentén a magyar szellemiségű újságírást támogatja.”

Pannon RTV

A Pannon RTV Közép-Európa egyik legnagyobb és legerősebb kisebbségi médiaházává vált az elmúlt években - mondta Bodzsoni István. A Pannon RTV igazgatója részletezte, hogy a cél, az eddig elért fejlettségi szint hosszú távú fenntartása.

Bodzsoni István, igazgató, Pannon RTV: „Ehhez elsősorban szükségünk van pénzre. Azt hiszem a pénzelés az egyik legnagyobb probléma, ami a Pannon RTV-t illeti. Minden évben ez egy nagyon nehéz harc, hogy megkapjuk azokat az eszközöket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Pannon RTV zavartalanul működjön. Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy a Pannon RTV egy 24 órás tévét és két 24 órás rádiót működtet, és egy komoly internetes oldalt.”

Pressburger Csaba több témakört is érintett felszólalásában. Az újságírók képzésével kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy milyen módon, milyen intézményes háttérrel és milyen határidővel zajlanak majd ezek? Pressburger Csaba kitért a médiastratégia bevezetőjében olvasható keresztény értékrend mentén építkező médiatevékenység támogatására is. Arra kérte a tervezet létrehozóit, hogy definiálják ezt.

Pressburger Csaba, újságíró, Autonómia portál: „A Magyar Nemzeti Tanács célja és feladata a törvények betartásán alapuló keresztény értékrend mentén megvalósuló médiatevékenység támogatása. Itt is azt kérdezném, hogy mit jelent ez a keresztény értékrend? Azt gondolom, hogy fontos volna definiálni és azt is egyértelművé tenni, hogy mi van azokkal a vajdasági médiafogyasztókkal, akik történetesen nem a keresztény felekezethez tartoznak, vagy ateistának vallják magukat, vagy nem kívánnak ebben a témában nyilatkozni. Számukra is ilyen médiumot kell létrehozni, amely a keresztény értékrend mentén fogalmazza meg a céljait?”

Az MNT nem szól bele egyetlen szerkesztőség munkájába sem, támogatja azokat a médiaházakat, akik partnerek tudtak lenni a közösségépítésben - hangsúlyozta Fremond Árpád. Kiemelte, ennek a fajta politikának van létjogosultsága Vajdaságban.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Ez a Magyar Nemzeti Tanács, amelynek az elnöke én vagyok, ez egy jobboldali beállítottságú nemzeti tanács, egy jobb-közép nemzeti tanács amelynek igenis fontosak a keresztény értékrendek, fontos a közösségépítés. Azt kell, hogy mondjam, hogy a bizottságunk és mindenki más ebből, ezen a tükrön át látja a világot. Azt kell, hogy mondjam, a délvidéki magyarok, a délvidéki választópolgárok 80 százaléka teljes egészében ezt az értékrendet és ezt a beállítottságot képviseli.”

Kedden, 11 órakor Nagybecskereken tartják meg a közvitát, majd október 13-án Újvidéken, a Magyar Szó székházában. A közvita után a kiegészített tervezet az MNT Tájékoztatási Bizottsága elé kerül, az esetleges módosítás és elfogadás után az MNT tűzi napirendjére.

Forrás: Pannon RTV, 2023. október 9.