Elhelyezték a kegyelet virágait a Megtépázott Krisztus szoborcsoportnál | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Elhelyezték a kegyelet virágait a Megtépázott Krisztus szoborcsoportnál

Teleki Júlia 10 hónaposan élte túl a csúrogi vérengzést. Édesapját és rokonságát vesztette el. A Megtépázott Krisztus szoborcsoportnál elmondta, nem lehet szőnyeg alá söpörni azt, amit tettek. Nem lehet semmissé tenni, erre emlékezni kell.

Teleki Júlia, túlélő: „Arra kérem a jövő nemzedékét, a fiatalokat, hogy ezt nem szabad elfelejteni. Mi túlélők már nem leszünk, meghalunk, nincs, és ha nem jönnek a fiatalok a megemlékezésre, akkor ez el lesz felejtve. Ezt nem szabad elfelejteni, mert ezek a halottak nem a mi apáink, hanem az egész nemzet áldozatai. Ezek magyarok voltak, azért ölték meg őket.”

Pannon RTV

Fremond Árpád, az MNT elnöke kiemelte, nem véletlen, hogy Csúrogon történt a történelmi megbékélés, itt ugyanis számos ártatlan magyar áldozatot végeztek ki.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Fontos kimondani azt, hogy azokat, akiket kivégeztek vagy elüldöztek, azok ártatlan magyarok voltak, nem vettek részt harcokban, fegyvertelenek voltak. Egyszerűen a háború zajában, viharában ártatlanul estek áldozatul csak azért, mert magyarok voltak. Nekünk, mi, akik ma itt vagyunk, nekünk fontos az, hogy emlékezzünk ezekre az emberekre. Ne feledjük el őket, és mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy ezek az események ne ismétlődhessenek meg.”

Pannon RTV

10 évvel ezelőtt következett be a magyar-szerb történelmi megbékélés, amikor méltó emlékhelyet állítottak az 1944-45-ös magyarellenes atrocitások áldozatainak.

Dr. Pásztor Bálint, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A régióban egyedülálló az, hogy az országos parlament egy olyan határozatot fogad el, amelyben elítéli ezeket az eseményeket. Ez megtörtént 2013-ban a köztársasági parlamentben, Belgrádban. Ezt követően itt került sor az államfői főhajtásra, majd eltörölte a szerbiai kormány a kollektív bűnösséget. Vannak olyan Európai Uniós tagországok is, amelyek esetében a mai napig él a magyarok kollektív bűnösségét kimondó valamiféle jogi aktus. Ezt mi itt, Szerbiában 2013-ban rendbe tettük.”

Akkor fogunk tudni érvényesülni mind a Kárpát-medencében, mind a Balkán találkozási pontján, illetve különösen itt, a Sajkás-vidéken, ha megbeszéljük a közös dolgainkat - emelte ki Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete. Mérföldkőnek nevezte a magyar-szerb történelmi megbékélést, amely után a két nemzet közötti kapcsolatok virágozni kezdtek.

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete: „Elindult a megbékélés, elindult a beszélgetés, elkezdtük kibeszélni történelmünk sötét pillanatait és beengedtük a fényt a kapcsolatainkba. És ez a fény most itt van velünk, erőt ad, nekünk pedig erőt kell gyűjteni ahhoz, hogy az ilyen árnyoldalak soha ne forduljanak elő a magyar és a szerb nép kapcsolatában. A 10 év ugyanakkor egy erős fundamentumot is képez, amelyre szükségünk van nekünk, magyaroknak és szüksége van az itt élő szerbeknek is, hiszen óriási kihívások előtt áll a világ.”

Az eseményen beszédet mondott még Vesna Stjepanović, Zsablya képviselője. Egyebek között kiemelte, fontos az emlékezés, hogy az ilyen és ehhez hasonló dolgok ne történjenek meg ismét. Egyebek között kiemelte, fontos az emlékezés, hogy az ilyen és ehhez hasonló dolgok ne történjenek meg ismét. „Minden élet értékes. Ajándék az Istentől, és nem létezik nagyobb bűn az élet elvételénél. Minden gyermek, anya, apa, testvér és barát elvesztése jóvátehetetlen. Minden halál jóvátehetetlen, és egy ártatlan áldozatot sem szabad elfeledni, mindenki megérdemli a gyászt.”

A beszédeket követően a hagyományos egyházak képviselőinek közös imája következett. A megemlékezést koszorúzással zárták.

Forrás: Pannon RTV, 2023. október 29.