Gróf Hadik Andrásra emlékeztek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Gróf Hadik Andrásra emlékeztek

Gróf Hadik András halálának évfordulója alkalmából megemlékezés volt március 10-én Futakon és Újvidéken.

Gróf Hadik Andrást, akit Mária Terézia „leghűségesebb huszárjaként” tartanak számon, a császárnő 1763-ban emelte grófi rangra, később pedig neki ajándékozta a futaki kamarai uradalmat és így hat település – Futak, Glozsán, Petrőc, Kiszács, Piros és Begecs – is a gróf birtokába került.

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával immáron második alkalommal szervezte meg a megemlékezést.

A szentmisét követően a futaki Jézus Szíve Templomban megkoszorúzták Gróf Hadik András huszárgenerális síremlékét, ahol a kegyelet virágait mások mellett Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sárközi István a Végrehajtó Bizottság elnöke és Rigó Pál Zsófia a tanács alelnöke helyezte el.

A Mária Terézia hadvezére című művelődési műsor során, melyet az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartottak, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy az emléknap egyik legfontosabb célja Hadik András kultuszának megerősítése a vajdasági magyarság emlékezetében. A rendezvény hagyományteremtő és identitásunkat erősítő jellegét a közeljövőben egy Hadik-szobor felállításával szeretnék kiegészíteni.

A zenés-táncos művelődési műsor keretében ismeretterjesztő előadást tartott dr. Lázár Balázs, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának igazgatója, valamint dr. Süli Attila, a múzeum munkatársa.

 

A Magyar Nemzeti Tanács sajtószolgálata