Ново мађарско обданиште гради се у Суботици | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Ново мађарско обданиште гради се у Суботици

Нова установа функционисаће као обданиште за вежбу студентима Учитељског факултета на мађарском језику.

У Суботици се гради потпуно ново мађарско обданиште. Центар ће бити смештен у улици Браће Радић, и у њему ће се налазити три обданишне групе и две за јаслени узраст – о томе је говорио Јене Хајнал за емисију „Јавни послови" (Кöзüгyек) која се бави позадином вести на Панон телевизији.

Председник Мађарског националног савета је рекао да је градња део програма мађарске владе за подршку развоју обданишта у Карпатском басену, и да се може очекивати да већ од септембра приме прве малишане. Хајнал је додао: у савременом објекту постојаће фискултурна сала, биће уређено игралиште, као и ручаона. Овај објекат истовремено ће функционисати и као обданиште-вежбаона за Учитељски факултет на мађарском језику. У поткровљу ће се налазити просторије за консултације.

„Уздамо се у то да ће бити више младих, више деце. Изградња обданишта и јаслица говори да желимо да обезбедимо будућност за најмлађе и понудимо перспективу родитељима, да виде, да их охрабрујемо, да имају што више деце. Уколико само помислимо да након овога сваки родитељ одлучи да након првог детета има и друго, а након тога и треће дете, онда ћемо напунити не само ово, него и више других обданишта", рекао је Јене Хајнал, председник, Мађарски национални савет."

Извор: Pannon RTV