Обука за васпитаче у Војводини | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Обука за васпитаче у Војводини

У организацији Мађарског националног савета током три викенда у основној школи „Петефи Шандор" у Сенти биће одржана додатна обука за васпитаче у Војводини.

Програм је усмерен на увођење народне традиције у образовање. Курс под називом „За путовање" бави се не само проширењем знања о предметима, него настоји дати и одговоре на  питања примене одговарајућих метода.

На курс у Сенти дошло је 25 васпитачица из 14 насеља у Војводини. Педагози сматрају да су ова предавања важна јер се са њих деци враћају са новим идејама – рекла је Тимеа Ђолаи Ковач, васпитачица: „Нарочито у области народне традиције која је деци веома блиска. Ми потпомажемо оно што је наслеђе наших предака, оно што је инстинктивно у деци, оно у чему од најранијег узраста уживају и воле. Помажемо да то изађе у први план, да се открије у данашњем, савременом свету одакле толико утицаја допире до њих."

Предавач Нора Немет каже да васпитачи имају услове да усвоје нове методе и погледе. „Суштина ове обуке је у томе да природним материјалима вежбају своје мануелне способности. Обрађујемо поље народних игара, народних плесова и понешто од усменог приповедања, као и учења народних песама. То су поља која покрива ова обука."

На предавања су стигле васпитачице које су на почетку каријере, али и оне које имају вишегодишње искуство. „За војвођанске педагоге Мађаре веома је важна обука како би сачували идентитет, мађарски идентитет, мађарску културу и очували мађарске обичаје. Важно је да ово знање и ову стручност пренесу на младе генерације" рекла је Ибоља Де Негри, чланица Извршни одбора МНС.

На стручној обуци васпитачи су се бавили и методама које се односе на истраживачке активности, као и учења народних плесова. 

Извор: Pannon RTV