Овде бирај знање! | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Овде бирај знање!

Мађарски национални савет под руку са Ђачким савезом војвођанских Мађара почео је серију сусрета са циљем пружања информација о високом образовању.

Ученици завршених разреда Техничке средње школе „Иван Сарић" данас поподне добили су информације о томе какве могућности су им на располагању, уколико одлуче да наставе школовање овде.

Мађарски национални савет и Ђачки савез војвођанских Мађара доћи ће до 1.300 ученика у 35 средњих школа у обиласку посвећеном информисању о високом образовању, на којем ће сваки ученик који одабере да овде настави школовање добити одговоре од стручњака. Техничку средњу школу „Иван Сарић" похађа велики број ђака који ће од јесени одабрати тај пут.

„У сваком случају желела бих да наставим школовање. Циљ је Висока техничка школа, на смеру за технички менаџмент, јер сам то пронашла као најинтересантније међу овдашњим високим школама" каже Рената Суроми.

„Желео бих даље да се најрадије бавим машинством, или можда програмирањем. Школовање бих наставио у Новом Саду. Можда након тога завршим и мастер, ако не, онда ћу се запослити" каже Зоран Ђурица.

Обука за наставу на српском језику, програм стипендирања, смештај у студентски дом и припреме за пријемни  - између осталог на овакву помоћ могу да рачунају будући студенти који овде желе да наставе високошколско образовање.

„Желимо да младима који су пред матуром, пружимо једно свеобухватно информисање које се пружа на све области, а односи се на даље учење у Војводини. У оквиру тога природно, упознајемо их и са програмом стипендирања Мађарског националног савета. Са оним појединостима са којима су већ упознати као ученици трећих разреда, односно да их упознамо са оним елементима где могу да се укључе као матуранти, или као млади који су пред пријемним испитом" каже Анико Јерас, председница, Извршни одбор, МНС.

Од ове године младима пред пријемним испитом помоћи ће и информатор али и апликација за мобилни телефон.

Извор: Pannon RTV