Почели су интензивни курсеви српског језика | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Почели су интензивни курсеви српског језика

Тронедељна обука ће бити организована у 149 војвођанских места, за укупно 149 средњошколаца.

Почели су интензивни курсеви српског језика за средњошколце који завршавају трећи разред, у оквиру програма стипендирања Мађарског националног савета.

У основној школи „Јован Јовановић Змај" у Кањижи, интензивни курс српског језика у организацији МНС-а, започело је девет средњошколаца. Кристијан Бичкеи сматра да је веома важно научити српски језик. „До сада смо имали само један час, али смо на том часу попуњавали један контролни тест на основу којег могу да процене колико је наше досадашње знање, и на основу тога ће нам поделити уџбенике."

Током обуке, наставници пре свега фокус стављају на побољшање комуникационих способности ученика. Славица Татић, наставница, Основна школа „Арањ Јанош", Трешњевац: „Циљ тронедељног курса је да деца функционално науче језик, тако да овде сада нагласак неће бити на сувој граматици, већ на конверзацији и продуктивној употреби језика. Наш циљ је да проширимо њихов фонд речи, односно да обогатимо постојећи вокабулар, како би могли продуктивно да користе језик, а такође желимо да смањимо и грешке које праве приликом употребе српског језика."

Основни циљ Мађарског националног савета, са организацијом овог курса српског језика јесте да се убудуће што више средњошколаца одлучи да настави своје школовање у Србији. Анико Јерас, председница Извршног одбора МНС-а: „Курс се састоји из два дела, први део су предавања у учионицама, то су заправо прве две недеље курса, док ће други део бити у форми кампа, који ћемо организовати у Новом Саду. Овај курс је, као и претходних година, бесплатан за ђаке и подразумева осамдесет часова."

Паралелно са Кањижом, курсеви српског језика одржавају се и у Суботици, Сенти, Ади, Темерину, Бечеју, Чантавиру, Михајлову и Бачкој Тополи, придржавајући се свих прописаних епидемиолошких мера.

Извор: Pannon RTV, 6 jul 2020