Подршка мађарским првацима на почетку школовања | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Подршка мађарским првацима на почетку школовања

До краја године на територији Војводине биће подељено 1.313 стипендија.

Мађарски национални савет и Савез Ракоци поделили су данас у Суботици стипендије за почетак школске године. У овој школској години подршку нису добили само мађарски прваци у дијаспори, него сви војвођански прваци Мађари. Подршка износи 10 хиљада форинти.

На предаји ових стипендија Анико Јерас, председница Извршног одбора МНС-а рекла је да се шири и повећава број оних програма које Мађарски национални савет и Савез Ракоци усмеравају ка мађарској деци у Војводини. „Претходних година то се односило само на заједнице у дијаспори, и тада смо поделили око 300 стипендија, то је било ранијих година. Сада у првом делу осам заједница се налази у овом програму, а то значи да ћемо поделити 1.313 стипендија. Укупно у 72 основне школе иду они прваци који ће наредних дана добити ову стипендију."

Савез Ракоци више од три деценије ради на томе да повеже мађарску заједницу у Карпатском басену и посебну пажњу обраћа на образовање на мађарском језику. Ласло Петровај, одговорни директор за избор школских програма, Савез Ракоци: „Желели би да стипендирамо што више деце, што значи да још више, све више деце се одлучује за образовање на мађарском језику, било у Војводини, или у другим регионима где живе Мађари изван граница. На оним просторима где је програм већ дуже присутан, видимо да се појављују ови резултати. У Словачкој и у региону бележимо стални раст, истакао бих простор Украјине где се протеклих година за преко сто особа сваке године повећао број ученика у мађарским школама."

Даваоци помоћи верују да ова стипендија помаже породицама, односно да им олакшава трошкове који се јављају код школовања деце.

Izvor: Pannon RTV