Поново је расписан конкурс за доделу стипендија студентима права | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Поново је расписан конкурс за доделу стипендија студентима права

Национални савет мађарске националне мањине је по трец́и пут расписао конкурс Програма стипендирања студената права у Војводини. О детаљима конкурса су говорили Арпад Фремонд, председник националног савета, и др Балинт Пастор, ванредни професор и шеф посланичке фракције Савеза војвођанских Мађара у народној скупштини на јучерашњој конференцији за новинаре. Како се испоставило, доступна су средства неопходна за доделу стипендија за 20 студената. Месечни износ најављене стипендије је нето противвредност од 100.000 ХУФ.

Обраћајући се новинарима, Арпад Фремонд је истакао, да је у прве две године министарство правде Мађарске обезбеђивао средства за програм стипендирања студената права, док ц́е се од ове године програм реализовати уз подршку државног секретаријата за националну политику кабинета премијера Мађарске, у сарадњи са Фондацијом „Бетлен Габор”.

Arpad Fremond (Foto: Edvard Molnar)

Арпад Фремонд (Фото: Едвард Молнар)

– Ова подршка има два важна елемента. С једне стране, заинтересованима можемо обезбедити стипендију, као и могућност учења језика. Стипендија за студенте права не искључује учешц́е у другим програмима стипендирања националног савета, студенти се могу пријавити на више конкурса. Други важан елемент програма је изградња заједнице, јер се за студенте, односно будуће дипломиране правнике организују и стручна предавања, а учешћем у њима се између њих формира однос који промовише учење и њихово касније професионално самоостваривање. У прве две године програма стипендирања, студије су започела укупно 32 студента права, од којих 28 и даље наставља да студира. Они који су прекинули студије вратили су стипендије које су им до тада исплаћене, објаснио је Арпад Фремонд.

Стипендија за студенте права је изузетно важан програм, па свакако желимо да се настави, јер је циљ да правна струка поврати некадашњу атрактивност и престиж, а да војвођански Мађари имају што више правника којима је мађарски језик матерњи, нагласио је Арпад Фремонд. Он је додао да је, између осталог, ово друго важно и са становишта запошљавања по кључу, а то је одлучујуће за опстанак заједнице.

ИСТАКНУТО СРЕДСТВО НАЦИОНАЛНЕ ПОЛИТИКЕ

Захваљујући програму стипендирања, било је могуц́е вишеструко повец́ати број војвођанских Мађара који су се определили за правну струку, истакао је Балинт Пастор. Он је додао да је професија последњих деценија изгубила на привлачности, пре свега због тешког проналаска посла, али и због тога што је спор са државним Правним факултетом у Новом Саду око пријемног испита из мађарског обешрабрио Мађаре.

Dr Balint Pastor (Foto: Edvard Molnar)

Др Балинт Пастор (Фото: Едвард Молнар)

– Због тога се родила идеја да подстицајним могућностима покушамо поново да учинимо правну професију атрактивном. Ово је важно са становишта заједнице, јер узалуд обезбеђујемо различите елементе принципа запошљавања по кључу у правном систему, ако нема мађарских правника који би могли да попуне ова радна места, било у државној управи, у економској сфери, или у правосуђу. Недавно је измењен и Устав Србије, усвојени су и нови правосудни закони, а фракција СВМ-а сада покушава да допринесе повећању заступљености Мађара међу државним тужиоцима и судијама. У наредним годинама ц́е неки од садашњих судија и државних тужилаца отиц́и у пензију, па је сада важно обезбедити да за 5-10 година и даље буде судија и тужилаца, односно правника мађарске националне припадности. После две године може се рец́и да је Програм стипендирања студената права у Војводини један од истакнутих средстава националне политике. Можда је то и због чињенице да програм више не подржава министарство правде Мађарске, вец́ државни секретаријат за националну политику кабинета премијера Мађарске. Желели бисмо да програм повец́а конкурентност војвођанских Мађара, мислим да су протекле две године вец́ доказале да је програм ефикасан са ове тачке гледишта. Садашњи студенти, односно стипендисти, настављају студије на једном од 5 правних факултета акредитованих у Србији, а то су Правни факултет Универзитета у Београду, Правни факултет Универзитета у Новом Саду, Правни факултет за привреду и правосуђе новосадске Привредне академије, истурено одељење Правног факултета за привреду и правосуђе новосадске Привредне академије у Суботици и Факултет за правне и пословне студије Др Лазар Вркатиц́ Универзитета Унион. Желео бих да охрабрим све да изаберу један од наведених правних факултета и циљају на правну професију, између осталог, како бисмо напредовали из перспективе заједнице, рекао је Балинт Пастор.

Одговарајући на питање нашег листа на који начин могу помоц́и младим студентима права, а касније и младим дипломцима, у учењу мађарске правне терминологије, будући да студенти на факултетима студирају на српском језику, Балинт Пастор је подсетио, да у почетку, када се и српски језик може показати као изазов за многе, између осталог, интензивна курс из српског језика у организацији националног савета може бити користан.

– Поред тога, пракса је да се вец́ина стипендиста врло брзо учлани у Удружење правника војвођанских Мађара. Последњих година, такође смо ставили велики акценат на то да им омогућимо да учествују у висококвалитетним стручним предавањима током студија. До сада су др Тибор Варади академик, др Лајош Векаш академик и др Ласло Трочањи професор права, одржали предавање студентима права и другим заинтересованим лицима. Иначе, међу наведеним факултетима, има и на којима се пријемни испит организује и на мађарском језику, али има и, као што је на пример истурено одељење Правног факултета за привреду и правосуђе новосадске Привредне академије, који се налази у Суботици, где се одвија и изучавање мађарске терминологије, али има и где можете полагати испите на мађарском језику из предмета које предају професори који су мађарске националне припадности или говоре мађарски. Важно је да ученици науче стручну терминологију на оба језика, објаснио је Балинт Пастор.

ПРИЈАВЕ СУ ДО 30. ЈУНА

За доделу стипендија у Програму стипендирања за студенте права у Војводини за 2023–2024. годину може се пријавити лице које испуњава све следеће услове: да нема високо образовање и први пут се пријављује у прву годину акредитованих студија права на територији Републике Србије (без обзира да ли се студије права одвијају на државном или приватном факултету); завршио основну и/или средњу школу на мађарском наставном језику; обавезује се да ц́е правну струку у Србији обављати најмање три године у наредних пет година након дипломирања.

Примаоци стипендије добијају нето стипендију од 100.000 ХУФ за 10 месеци по академској години. Пријаве се могу предати до 30. јуна до 14 часова. Заинтересовани могу сазнати више о детаљима на линку хттпс://www.мнт.орг.рс/палyазати-фелхивас-вајдасаги-јогасзосзтондиј-програм-2023-2024-еви-осзтондијаинак-одаителесере

Извор: Мађар Со, 29. мај 2023.