Постављен камен темељац за ново мађарско обданиште у Суботици | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Постављен камен темељац за ново мађарско обданиште у Суботици

Установу која се гради уз подршку мађарске Владе похађаће 100 малишана, у две јаслене и три обданишне групе.

У плану је да од наредне јесени ово обданиште у Суботици похађају мађарска деца. У савременој установи постојаће и јаслице и обданиште, а обданиште ће функционисати и као место за практичну обуку Учитељског факултета на мађарском језику. „Пре годину дана, када смо, уз стручну процену, заједно са Мађарским националним саветом обилазили све ове објекте, само у души, само духовним очима покушавали смо пред собом да замислимо како ће изгледати изградња обданишта у Суботици, и тада још нико није ни могао да замисли да ћемо ове године постављати и камен темељац" рекао је Роберт Фејстамер, председник кураторијума Фондације „Секереш Ласло".

Вере и храбрости пожелео је суботичким Мађарима у свом говору Јене Хајнал. Према речима председника МНС-а тамо где једна заједница гради ново обданиште, тамо сигурно има будућности. „Једно је сигурно. Када постоје људи који верују у будућност, онда и има будућности. У свакој појединачној мађарској заједници у којој одлуче да изграде обданиште, да поставе камен темељац, да ће изградити обданиште, тамо живе људи који сматрају да има будућности. Сматрају да ће и у Суботици бити будућности, да то што овде подигну са две руке, неће нестати."

Удружена заједница војвођанских Мађара начинила је моћан покушај како би изменила сопствену судбину – рекао је на скупу Иштван Пастор. Председник СВМ-а сматра да у јачању овог уверења, нису могли наћи бољи, лепши и симобличнији садржај, од постављања камена темељца за обданиште. „Не желимо да одустанемо од свог гледишта да себе доживљавамо као део система. Ми делове система желимо тако да развијамо да свако до тога има користи. То смо чинили и до сада, то ћемо чинити и убудуће. То што сада овде подижемо једно самостално обданиште, не значи да желимо да искорачимо из система, не значи да желимо да одустанемо од система, не значи да желимо да променимо систем. То значи да и у овоме желимо да покажемо како изгледа то када Мађари нешто стварају."

Камен темељац за суботичко обданиште „Вацкор" поставили су Иштван Пастор, председник СВМ-а, Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета, Роберт Фејстамер, председник кураторијума Фондације „Секереш Ласло" и Иштван Грежа, повереник мађарског премијера за координацију Програма развоја обданишта у Карпатском басену. Камен темељац освештао је Иштван Палатинуш, свештеник.

Извор: РТВ Панон