Потапи: Национална политика се углавном може градити на младима | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Потапи: Национална политика се углавном може градити на младима

Влада Мађарске чини све како би ојачала везе између појединих делова нације, а национална политика се пре свега може градити на младима, рекао је Арпад Јанош Потапи.

Око 320 домаћих и прекограничних стручњака из области туризма, едукатора и пружаоца туристичких услуга учествовало је на конференцији Без граница! – Више од туризма у Будимпешти, коју је организовао Државни секретаријат за националну политику. Поред предавања и радионица одржаних у дворцу Вајдахуњад, на конференцији је представљена књига Стопама Ракоција – Карпатски басен.

У оквиру програма Без граница!, у 2019/2020-ој школској години, безмало 101 хиљада ђака ће имати прилику да упозна Карпатски басен. Они ц́е провести 450 хиљада ноц́ења у прекограничним подручјима, рекао је на отварању конференције Арпад Јанош Потапи. Државни секретар за националну политику је нагласио да ц́е програм у значајној мери помоћи, пре свега у области туризма,  опстанак и раст мађарских прекограничних привреда: „Учинит ц́емо све како би се ојачале везе између појединих делова нације, а националну политику у првом реду можемо да градимо на деци и младима."

Арпад Јанош Потапи је у оквиру програма Без граница! Ове године стигао рекордан број пријава – 2200, 30 одсто више него претходне године. Трајање екскурзија је повец́ана са 3,5 на 4,5 дана. С обзиром на велики број пријављених, Влада је допунила оквир конкурса са 590 милиона форинти, тако да све групе ученика седмих разреда, које предале важећи конкурс, могу да путују.

Рудолф Залан Ердељи, генерални директор друштва за управљање фондом Бетлен Габор је представио присутнима структуру и рад друштва, односно упознао их је са конкурсима и могућностима подршке: „Ово је на неки начин нови програм за средњошколце, али је веома важно да та свест, која настаје у средњој школи у такозваној генерацији реформеи револуциије, да тамо национална свест ојача."

Ласло Кењид, заменик генералног директора за стратегију туризма Мађарске туристичке агенције, рекао је између осталог да је програм веома важан за мађарски туризам, али у случају програма то је средство за јачање националног јединства: "Наравно, не мојмо заборавити да ми Мађари у матичној земљи, имамо огромну одговорност да подржимо своје сународнике који живе изван наших граница у одржавању њихове  културе. И ту долази чињеница да је туризам у томе веома корисно и важно средство."

На конференцији је предавање одржао и Јене Хајнал. Председник Мађарског националног Савета је говорио  о разноликости Војводине, односно о томе како се ђаци из Мађарске могу привући у Војводину: „Са једне стране то је језик који нас повезује, са друге стране људи који су створили тај свет, а са треће стране све оно што је духовно наслеђе или је остало као камен, као призор, углавном је то интересантно за туризам."

У оквиру програма Без граница! данас више не путују само да ђаци из Мађарске у делове суседних земаља где живе Мађари, него и мађарски ђаци из суседних земаља у друге суседне земље где могу да се упознају са другом мађарском омладином.

Извор: Pannon RTV