Рођендански број и пригодна издања поводом 75. годишњице недељника "Hét Nap" | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Рођендански број и пригодна издања поводом 75. годишњице недељника "Hét Nap"

Војвођански недељник на мађарском језику "Hét Nap" слави 75. рођендан. То је значајна доб, нарочито за један мањински лист. Желимо му да доживи и стоту, да и за 25 година има читалаца, ако не у штампаном облику, оно барен на интернету.

У случају слављеника ове доби, наравно прво се пита за здравље, а у случају новина питање гласи: колики је тираж? Правни претходник, "Hét Nap" је у бившој Југославији важио за куриозитет, јер је у одређеном раздобљу штампан и у 60 хиљада примерака, што је заиста огроман број за један мањински лист. Током ратова је, међутим, тираж опао, као и број потенцијалних читалаца. Главна и одговорна уредница Ливија Тот је, међутим, оптимиста, опадање тиража је заустављено, чак бележе и благи пораст:

– У овој тешкој ситуацији, када влада пандемија, а опада и број становника, број читалаца се није смањио. Продајемо нешто мало, око 1-2 одсто више примерака него раније. Људи и даље воле да читају.

– Ове недеље, у среду излази јубиларни број. Шта је припремила редакција?

– Планирали смо сасвим другачију прославу, 9-тог један велики сусрет, пошто је први број изашао 5. априла 1946-е године. Хтели смо позвати садашње сараднике листа, пензионере, спољне сараднике, пријатеље, дакле све који су допринели да лист опстане. Резервисали смо место, позвали оне који су требали наступити, али се за време пандемије не може одржати велика манифестација са око 100 учесника. Морали смо је одложити за лето или јесен. Припремили смо, међутим, празнични број "Hét Nap"-а, то је јако необичан број, нека врста путовања кроз време, јер се цео садржај врти око 75-годишњег јубилеја. Интервјуисали смо некадашње сараднике "Hét Nap"–а, а и разне рубрике се баве 1946-том. Пишемо о аутомобилима из 1946-е, тадашњој музици и филмовима, илустровано са много старих фотографија. Важно је и да сваки читалац који купи празнични број, добија поклон! Дакле слављеник поклања.

– Колико ми је познато, редакција припрема и пригодна издања.

– Споменула бих три, јер су они већ готови. Једна је рубрика тета Ирме Перишић под насловом Судбине, људи, која излази већ 20 година и веома је популарна. Замолили смо тета Ирму да од текстова објављених током тих 20 година, изабере 75. Надамо се да ће у јуну изаћи из штампе, у облику књиге.

Ибоља Орос нам је била драга колегиница, али нас је болно рано напустила. Њој посвећујемо једну књигу, избор из њених текстова.

Трећа књига има за тему историјат "Hét Nap"-а. Поводом 40. годишњице су објављена чак два издања, које смо сада допунили догађањима последњих 35 година. Био је то веома озбиљан период: 90-е године, ратови,економска криза, паралелно излажење три недељника под насловом "Hét Nap". Замолили смо историчара др Золтана Месароша да обради тај период. До краја лета ће и тај рукопис бити завршен.

– Дакле можемо рећи да се 75-годишњи "Hét Nap" осећа све боље. Потпуно је у боји, има нову насловну страницу, богатији је и по садржају. Како су читаоци реаговали на новине?

– Чињеница да није смањен број читалаца, сигурно показује и да су те новине добро прихваћене. Уводимо мање новотарије да обрадујемо читаоце. Део мог програма као главног уредника је и да насловна страна говори о нама, војвођанским Мађарима, нашем животу. Трудимо се да не објављујемо слике са интернета, него фотографије наших сарадника, чак у последње време за насловну страну бирамо и слике од читалаца које нам пошаљу. Ова наша акција је наишла на огроман одјек, до сада је стигло око 300 фотографија. Новина је и да објављујемо све више интервјуа. Нажалост, не можемо путовати колико бисмо волели, али сналазимо се. Иако више волимо седети са интервјуисанима лицем у лице, разговарати се може и преко интернета. Тражимо што интересантније партнере за то. Желимо поново радити велике репортаже, јер оне свима фале. Надам се да ће доћи време када ће "Hét Nap" бити присутан на догађајима где су и његови читаоци.

Срећан рођендан, "Hét Nap"!

Ерне Немет

Izvor: Vajdaság Ma, 06.04.2021