Сећање на краља Светог Стефана у Апатину | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Сећање на краља Светог Стефана у Апатину

Мађари у западној Бачкој су поносни на бисту Светог Стефана у Апатину, постављену пре девет година.

У западнобачком Апатину данас је одржан скуп у знак сећања на оснивање државе и оснивача државе и самог града, краља Светог Стефана. Након кратког пригодног програма Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара и Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета, као и представници западнобачке организације те странке, положили су венце на споменик Светом Стефану у Апатину.

Биста Светог Стефана у Апатину, подигнута 2011. године, представља понос Мађара у западној Бачкој. Биста је дело вајара Атиле Варге из Геделеа у Мађарској. Постављена је уз подршку матичне земље, Општине Апатин, Удружења „Абрахам Пал" и бројних појединаца – подсетила је Илона Пелт, председница западнобачке окружне организације СВМ-а. „Овај данашњи догађај је важан за Апатинске Мађаре, да положимо венце, да се сећамо на нашег државотворца, краља Светог Стефана, да их оснажи у њиховом идентитету, опстанку и развоју, у то сам готово сигурна."

Чињеница да је биста Светог Стефана постављена у Апатину пре девет година, значи много за западнобачке Мађаре - нагласила је Тимеа Ленерт Могер, писац из Дорослова. „Ове године, због дате ситуације, Апатин је постао одабрано место за западнобачку и, у неку руку, и за централну прославу, и ми смо веома поносни што смо данас овде и дефинитивно ће ојачати ове мале заједнице у западној Бачкој чињеница да Апатин такође има једну тако значајну успомену."

Један од наших најлепших споменика Светом Стефану налази се у Апатину - рекао је Јене Хајнал. Председник Мађарског националног савета је додао: од посебног је значаја што је овогодишња комеморација организована у западнобачком расејању. „На наш национални празник преносимо и поруку да је он тада, када је проглашен за свеца, оставио као заоставштину да свуда мора да постоји ред, треба створити ред у свету, треба створити ред у главама, треба знати где желимо да идемо, јер без тога нема развоја, нема будућности."

Историјски документи такође сведоче о томе да је Апатин основао Свети Стефан - нагласио је Иштван Пастор. Председник СВМ-а је рекао: Свети Стефан није светац само за Мађаре, већ и за православце и за западне хришћане. „То поштовање, које ми имамо према њему, готово да се може опипати, осетити и међу Србима и Славенима. Код нас је можда израженије, сигурно је израженије, јер је основао нашу државу. Та држава је на крају крајева обухватала и ово подручје где ми ренутно налазимо, овај војвођански крај."

Код бисте је одржан и пригодан програм. Млада, талентована девојка из Купусине, Чила Молнар, отпевала је химну. Након тога, је мешовити хор Културно-уметничког друштва „Јожеф Атила" из Свилојева, певањем евоцирао успомену на Светог Стефана.

Након кратког програма су Иштван Пастор, председник СВМ-а, Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета и представници западнобачке окружне организације СВМ-а, положили венце на бисту краља Светог Стефана у Апатину..

Извор: РТВ Панон, 2020. 08. 19.