Свечано отворена реновирана зграда Интерната школских сестара наше Госпе | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Свечано отворена реновирана зграда Интерната школских сестара наше Госпе

У Зрењанину је отворен Интернат школских сестара наше Госпе, у потпуности обновљен средствима из Мађарске.

У зграду ће се преселити Католички интернат за девојке „Сатмари Каролина". Предвиђа се да ће то бити и центар друштвеног живота Мађара у Централном Банату. Мађарска влада је обезбедила 1,2 милијарде форинти за реновирање и опремање зграде.

Сиромашне школске сестре, назване по Госпи, радиле су у Зрењанину од 1880. до 1944. године. После Другог светског рата, зграда је национализована. У њој је била војна болница, сиротиште и две средње школе. Након реституције, оронула зграда је прешла у власништво Зрењанинске бискупије.

Приликом отварања зграде, траку су пресекли Ласло Кевер, председник мађарског парламента и Иштван Пастор, председник СВМ-а. Захваљујуц́и подршци мађарске владе, обнова је извршена у складу са захтевима времена, али истовремено су покушали да уваже и аспекте заштите споменика.

Зграду је у име Зрењанинске Бискупије благословио жупник Роберт Пашћик, који је том приликом одржао и пригодну молитву.

„Ми учимо и радимо како би наставили креативни рад Бога. Ово дело, која је сада створено нам заиста помаже у томе да будемо партнери у стварању. Креатори овог дела су Школске сестре наше Госпе, и свако ко је било шта учинио у овом послу, постао је сарадник Бога."

Ласло Кевер, председник мађарског парламента је изјавио да је у више од 160 година дугој историји овог реда у Мађарској, укључена и хиљадугодишња хришц́анска и мађарска судбина у  Карпатском басену и обнова уз Божју милост.

„Када смо 2015.године, са председником Пастором и његовим сарадницима обишли зграду која је чекала реновирање, сви смо осетили да је време мађарске обнове стигло и у Војводину, од Суботице до Зрењанина, и од Дорослова до Војловице. Након једног тешког двадесетог века, наша Госпа - на чију је заштиту је наш краљ Свети Стефан, 1038. године понудио краљевство и народ Мађара – нас је погледала и опет нам је пружила помоћ, нама, данашњим Мађарима."

Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета је рекао да је задатак тог тела да уједини заједницу и ојача Мађаре у њиховој вери, матерњем језику, знању и култури. У свом свечаном говору он се захвалио сестрама.

„Захваљујемо се на благословљеном раду, који Школске сестре наше Госпе радиле на овим просторима, почевши од Вршца, а затим и овде у Зрењанину, попуњавајући банатски крајолик са вером, хришћанством, вредностима, људским и женским знањем и љубављу, јер та вредност коју ви представљате, биће од пресудног значаја и за нас и за будућност."

Иштван Пастор, председник СВМ-а је у свом говору истакао да су Школске сестре наше Госпе 1880.године дошле у банатски град да преко њих упознамо наше способности и да сатнамо за шта смо способни.

„Нјихова прича је повезана са судбином овдашњих Мађара. Нјихова издржљивост јача, уздиже и испуњаваја издржљивост овдашњих Мађара. Некада и уз помоћ чуда, али најчешће преко мађарског јединства. Ја сада, у овом свечаном тренутку, желим да се захвалим свима, са којима смо у заједништву могли да доживимо овај дан."

Захваљујуц́и Интернату за дечаке "Емаус" у Мужљи и Интернату за девојке у Зрењанину, у том граду се сваке године отварају мађарски разреди у четири средње школе.

Извор: РТВ Панон