Свест о климатским променама треба развијати већ у предшколском узрасту | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Свест о климатским променама треба развијати већ у предшколском узрасту

Више од двадесет васпитача учествовало је на стручном усавршавању у Кикинди, на тему васпитања о климатским променама.

Организатори кажу да свест о климатским променама код будуц́их генерација треба развијати већ у вртићима.

Практични део обуке одржан је у Предшколској установи Драгољуб Удички. Активност посвећену формирању става водила је педагог Илдико Бозокине Сабо.

Илдико Бозокине Сабо, вртиц́ "Сзабадсáг-тéр", Ходмезевашархељ, Мађарска: „Програмски пакет је представљен у готово пет земаља а у Мађарској постоје редовне радионице о овој теми. Наш циљ је да деца постану одрасли људи који воле своје окружење, и да буду способни да живе климатски свесно. Преко деце желимо да пошаљемо поруку породицама и васпитачима."

Једнодневни тренинг је организовао Мађарски национални Савет уз подршку Мађарског државног секретаријата за националну политику.

Анико Јерас, председник, Извршни одбор, Мађарски национални Савет: „Важно је да деца у вртиц́у, поред јачања матерњег језика и неговања наших традиција, развијају ис свест о климатским променама. Васпитачи који данас похађају ову напредну обуку, а долазе из седам општина, седам установа, вратиће се куц́и са таквим знањем за које верујемо да ц́е касније моц́и укључити у рад са децом."

Извор: Pannon RTV