Сврсишодна сарадња се наставља | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Сврсишодна сарадња се наставља

Арпад Фремонд, председник Националног савета мађарске националне мањине, др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам и Снежана Седлар, директорка покрајинске организационе јединице Националне службе за запошљавање, потписали су у четвртак у Суботици уговор о сарадњи о финансирању обавезног психофизичког теста на мађарском језику за процену радних способности просветних радника при ступању у радни однос.

Психофизичке способности будућих васпитача, учитеља, наставника и других стручњака запослених у просвети, којима је матерњи језик мађарски, дуго времена су се процењивале искључиво на српском језику, користећи тестове са социокултурним садржајима који су углавном непознати њима. На иницијативу Националног савета мађарске националне мањине и уз стручну подршку Друштва психолога Србије, од 2012. године се на целом подручју Војводине организује провера радних способности просветних радника и на мађарском језику. Правни оквир за ово је гарантован трипартитним уговором о сарадњи, који је закључен између Националног савета мађарске националне мањине, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Националне службе за запошљавање. Циљ је отклањање језичких баријера са којима су се у прошлости суочавали будући запослени мађарске националне припадности у предшколским установама, као и основним и средњим школама. Мађарске језичке и културне карактеристике узимају се у обзир приликом процене психофизичких способности просветних и васпитних радника на мађарском језику. Процена се састоји од теста невербалне интелигенције, теста личности и разговора на мађарском језику.

Потписивање уговора представља наставак вишегодишње сарадње у оквиру успешног програма, истакао је Арпад Фремонд. Он је указао да је поменута сарадња изузетно важна за мађарску заједницу и национални савет, јер покрива две од четири области савета, а то су образовање и службени језик и писмо. Организовање обавезног теста психофизичких способности на мађарском језику, на матерњем језику укључених при ступању у радни однос је такође значајно, јер ће они будући педагози, који тест буду полагали на матерњем језику касније бити бољи на свом радном месту, а овако се и уважава принцип једнаких могућности, нагласио је он.

– Са образовне тачке гледишта, то отклања још једну препреку, јер захваљујући психофизичком тесту за процену радних способности на мађарском језику наши стручњаци могу лакше да ступе у радни однос, а то је важно и у односу образовања на матерњем језику. Захваљујемо се Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, као и Националној служби за запошљавање на вишегодишњој сарадњи, у којем потоњи учествују не само као уговорне стране, већ и као партнери, рекао је Арпад Фремонд.

Једнакост и равноправност, ове две речи, према речима Ненада Иванишевића, најаутентичније описују суштину потписивања уговора. Он је додао да на овај начин Србија и покрајинска администрација искључују дискриминацију из различитих процеса. Кроз споразум свако може да оствари своја основна права, нагласио је он.

– Част ми је што могу да учествујем у раду покрајинске администрације која је успоставила тако добре односе са Националним саветом мађарске националне мањине. Наравно, не треба заборавити ни одличне односе Србије и Мађарске. Да сви ми овде на терену не шватамо колико је важно да сви грађани републике Србије, републику Србију доживљавају као своју земљу, ни односи две земље не би били на тако историјски високом нивоу. Такође бих желео да охрабрим и остале националне савете да следе пример Националног савета мађарске националне мањине, и да се активније укључе у овај процес него што су то чиниле раније. Воља је дата на исти начин као што су и неопходна средства, само треба да искористе ову прилику, објаснио је Ненад Иванишевић.

Снежана Седлар је такође нагласила значај програма, и истакла да према статуту Војводине, представници националних заједница могу да уче на матерњем језику, а могу да користе матерњи језик и у другим областима живота.

– Потписивањем уговора доказали смо и да смо посвећени подршци остваривању права националних заједница, као и испуњењу принципа једнакости и равноправности грађана. Србија је у том погледу једна од развијенијих земаља у Европи, рекла је Снежана Седлар.

Извор: Мађар Со, 12. април 2023.