У 73 школе ће бити првака на мађарском наставном језику | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

У 73 школе ће бити првака на мађарском наставном језику

Око 1360 мађарских ученика ће започети нову школску годину у војвођанским школама, али ће њихов број тек крајем септембра бити коначан.
Рекла је у нашем програму „Субјектив” Анико Јерас, председник Извршног одбора Мађарског националног савета. 
Да би почетак био успешан Мађарски национални савет и друге установе покушавају на више начина да помогну родитељима и деци.


Школске торбе, школски прибори, стипендије, књиге бајки – то су само неколико ствари са којима МНС покушава да олакша родитељима почетак школске године. А у школама на пример организују отворене дане, да би ученици почетком септембра дошли у већ познату средину. Важно је да прваци још неће добијати оцене, они ће се оцењивати само описно – рекла је Беата Богнар, директор Основне школе „Мајшански пут” приликом снимања емисије „Субјектив”: „У септембру још није свако дете зрело за школу, неки ће тек годину дана касније бити спремни за школски рад. Зато мислим да је боље ако прваци нису под стресом због лоших оцена, тиме ћемо им јачати самопоуздање. Можда ће у другом разреду већ и физички, и психички, а и ментално бити зрелији, па ће имаће исте шансе као остали ученици.”

Савез „Ракоци“, са седиштем у Будимпешти већ је поделио књиге бајки, као и школске торбе деци која су предшколску наставу похађала на мађарском језику. Осим тога ће добити пакете и од МНС-а са школским прибором у вредности од око 5000 динара.


Анико Јерас, председник, Извршни одбор, МНС: „Мислим да пакет садржи све што је потребно једном прваку. Осим тога прваци који су уписани у мађарско одељење, и ове године ће од Савеза „Ракоци” добити стипендију у износу од 10 хиљада форинти, што ће стићи крајем октобра или почетком новембра.”


Наставља се и програм „школски аутобус”, који је увео МНС. Прошле године је путовало 250 ученика на територији 12 локалних самоуправа, али ако се укаже потреба, програм се може проширити – каже Анико Јерас.

Председница Извршног одбора МНС је нагласила да су скоро сви уџбеници на мађарском језику одштампани за први и пети разред, а код другог и шестог разреда касне два уџбеника, који ће ускоро такође бити готови.

Извор: Pannon RTV