У Сенти 6. Еду-Еxпо очекује ученике | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

У Сенти 6. Еду-Еxпо очекује ученике

Средњошколци који сада похађају завршне године су били у могућности да изаберу и прикупе информације о факултетима и високим школама у Војводини. Иштван Урбан је дошао из Средње техничке школе „Шинковић Јожеф“ у Бачкој Тополи.

"Сматрао сам да је важно да дођем и погледам понуде за даље образовање, да видим које су могућности овде у мојој земљи, у Србији."

Вираг Бач, Бачка Топола: "Желим да останем у Србији и зато сам дошла како бих сазнала које су могућности за студирање овде. Надам се да ћу се вратити кући са мало више знања и информација. Спорт је област која ме највише интересује, па се надам да ће нешто да ми западне за око."

На изложби је представљено 11 високошколских установа из Војводине. Међу њима је и факултет МАТЕ Универзитета из Мађарске са високошколском јединицом у Суботици, Консултациони центар Сента, такође је сматрао да је важно контактирати са ученицима.

Ласло Ленђел, инжењер пољопривреде, Консултациони центар Сента: „Било која институција која располаже са могућношћу да се настава на високошколској установи похађа на мађарском наставном језику мора да се представи овде. Данас то није само из разлога да се ученици информишу са понудама које постоје на факултету – јер се млади данас преко дигиталних платформи информишу, него је то битно да ако се овде појави ученик који је већ одлучио шта ће да упише, да онда и његов матични факултет кога је он изабрао буде овде присутан, јер је то нека врста потврде његовог избора."

Од 2018. године све је више образовних институција које се представљају на овим образовним изложбама.

Валерија Крекић Пинтер, заменик декана за образовање, Учитељски факултет на мађарском наставном језику у Суботици: „Имамо заједничке интересе, да млади уписују факултет у својој земљи и свом граду, наравно, према потребама домаћег тржишта. Наши изазови и потешкоће су заједничке. Учитељски факултет на мађарском наставном језику је поносан на ову иницијативу за покретањем прве изложбе високог образовања у Војводини."

У свом уводном говору, Арпад Фремонд, председник Мађарског националног савета, је нагласио да је пружање прилике младима да упознају понуду за високо образовање битан део у циљу да систем високог образовања постане атрактиван, томе су допринеле стипендије и конкурси.

„У септембру ћемо се припремити за организовање Еду- Еxпо-а у будућности. Закључили смо да би требали матурантима да пружимо могућност да што пре стекну увид у избор факултета и волели би да им што пре понудимо избор, јер одабир каријере може да буде актуелан већ у трећој години средње школе, али засигурно већ на почетку четвртог разреда."   

Фремонд је додао да се у будућности очекује да Еxпо буде организован за ученике осмих разреда, дакле мале матуранте основних школа, где ће се средњим школама из околине пружити прилика да се представе. Додао је да су наш образовни систем и наши стручњаци изврсни, тако да је дефинитивно предност студирати у својој земљи и код своје куће.

Pannon RTV

 

Извор: Панон РТВ, 1. март 2023.