Уче српски језик у свакодневним ситуацијама | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Уче српски језик у свакодневним ситуацијама

У оквиру обуке МНС-а, млади док раде, уче српски језик кроз разговор.

Мађарски нацонални савет је и ове године организовао обуку српског језика за ученике трећег разреда средњих школа. Циљ МНС-а је да млади људи храбрије користе српски језик и да се захваљујући томе они одлуче за даље школовање код куће.

Млади су у пластеницима Чабе и Монике Тот брали парадајз за суботњу пијацу у Михајлову. У међувремену, разговарају на српском језику, јер су они заправо полазници курса српског језика Мађарског националног савета, који је први пут организован у Михајлову. Викториа Гуљаш: “Вежбамо српски и успут радимо. Доста људи долази на сеоску пијацу, тако да можемо научити свакодневне ствари и како треба да се изражавамо. Баш смо добро друштво. Мислила сам да је овај курс добар за мене, јер желим да останем у Србији, овде желим да идем на факултет.”

Програм је у петак почео у раним јутарњим часовима, али то није проблем за ове младе људе. Група је сложна, и већ две недеље вежбају српски језик у школи у Михајлову. Ото Тот: “До сада нисам толико знао српски, али ове две недеље су ми заиста помогле да боље научим. Идем у трећи разред гимназије у Зрењанину. У Новом Саду бих желео уписати Технички факултет.”

 

 

Због епидемије, у трећој недељи курса млади не могу путовати за Нови Сад, како је првобитно планирано. И следеће недеље остају у Михајлову, али ће посетити Зрењанин где ће практично применити своје знање српког језика. Едит Ишпанович Мартон, наставница српског језика ОШ Серво Михаљ, Мужља: “Баш смо добра екипа, добра је атмосфера и лакше је тако радити. Главни циљ је остати овде како би деца размишљала о наставку школовања у Новом Саду или Суботици. Највећи проблем до сада је био што нису размишљали у том правцу.”

Ове године, Мађарски национални савет је девети пут организовао обуку српског језика. До сада је укупно 149 омладинаца у 11 група на девет локација прошло обуку.

 

.Извор: РТВ Панон, 17.07.2020