Усвојен је извештај о раду и финансијски извештај МНС-а | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Усвојен је извештај о раду и финансијски извештај МНС-а

На четвртој редовној седници Мађарског националног савета, Арпад Фремонд, председник тог тела, представио је годишњи извештај, финансијски план и завршни рачун за протеклу годину. Буџет МНС-а за 2022. годину износио је 1.423.774.346 динара, што је 96 одсто од планираног износа.

Арпад Фремонд, председник Мађарског националног савета: „Остварење рашодовне стране од 542.948.510 динара представља само 39 одсто од планираног износа. То је пре свега због тога што се подршка савета из матичне земље врши у оквиру вишегодишњих програма. Са једне стране, уплате тих износа су већ извршене, али ће се средства користити тек у наредним годинама.”

На дневном реду су усвојени и годишњи извештаји о раду и финансијски извештаји више установа чији је оснивач или суоснивач МНС. У годишњем извештају Фондације „Ласло Секереш” за 2022. годину наведено је да је прошле године организовано 529 програма, које је посетило близу 20 хиљада људи. Посебно је апострофиран рад „ВМ4К - Центра за образовање, истраживање и културу војвођанских Мађара”.

Такође је усвојен и извештај о раду и финансијски извештај Д.о.о. за новинско-издавачку делатност „Мађар Со” за 2022. годину. Вршилац дужности директора Едвина Ердеди рекла је том приликом да је „Мађар Со” једини дневни лист у земљи који излази на мађарском језику.

„И даље смо се држали тога да наше читаоце морамо информисати не само на мађарском језику, већ и у мађарском духу, што за нас, поред квантитативних аспеката, значи да се у текстовима, на неки начин, појављују и оне културно-историјске и националне карактеристике, које су акумулиране током векова и можемо их пронаћи у скоро свакој мађарској заједници. Уверени смо да смо успели да испунимо и наш основни принцип, а то је да не информишемо наше читаоце подлежући актуелним трендовима, често екстремној, вештачкој и измишљеној идеологији, већ стављајући у центар трајне вредности.”

Када се ради о извештају о раду и финансијском извештају Д.о.о. за новинско-издавачку делатност „Хет Нап” за 2022. годину, директорка Едит Ласло је детаљно говорила о средствима набављеним прошле године. Објавили су књиге „Магyар утак” Кароља Дудаша и „Вилланáсок” Золтана Месароша, која се бави постојањем „Хет Нап”-а од 1985. до данас, а објављена је и гастро књига под називом „Егy фалат Вајдасáг”.

Едит Ласло, директорица, Д.о.о. за новинско-издавачку делатност „Хет Нап”: „Глобална светска криза, која погађа све, а једна од њених последица је и цена папира на светском тржишту, која се скоро удвостручила и натерала нас на то да предузмемо непопуларан корак, и да после 17 година повећамо цену нашег недељника са 50 динара на 70 динара. Као резултат свих негативних ефеката који су утицали на потрошачко друштво, продаја штампе је била нешто слабија него претходне године. Са друге стране, параметри који се односе на наш сајт и присуство на друштвеним мрежама, што по данашњим стандардима значи присуство и постојање у јавној свести, показују око 21,5 хиљаду лајкова наше странице у погледу прегледа и читања, са танденцијом раста.”

2022.година је била тешка година за Фондацију „Панонија”. Управитељ фондације Иштван Боџони рекао је да је година завршена уз додатну подршку Владе Мађарске, уз посредовање МНС-а.

„Покушали смо да рационализујемо наше активности, у складу са финансијским оквирима. Као резултат тога, смањили смо број људи са 145, почетком прошле године, на 134-135 људи. То је отприлике онај број, онај минимум, испод којег би структурно функционисање телевизије и радија требало значајно да се промени.”

Чланови МНС-а су донели одлуку и о неколико кадровских питања. Размотрена су именовања директора и вршилаца дужности директора. Золтан Деваи је постао директор Сенћанског мађарског камерног позоришта, док ће Габор Месарош бити директор Позоришта „Костолањи Деже” у Суботици, а за његово именовање је потребна само сагласност Скупштине града Суботице.

Извор: Панон РТВ, 24. фебруар 2023.